Da den første iPad Mini blev lanceret, var det ikke svært at gætte, at den næste version ville få en Retina-skærm. Der skulle heller ikke et geni til at tippe, at der ville være en hurtigere processor og bedre understøttelse af 4G. Så her er den nu.

Sammenlignet med, da den store iPad fik bedre skærmopløsning i form af en Retina-skærm, er der flere ting, der er anderledes nu. Først og fremmest drejer det sig om, at appene, der skal yde den nye Retina-skærm retfærdighed, allerede er med.

Opløsningen af skærmen i den nye iPad Mini er den samme som på den store iPad med Retina-skærm, så alle apps, der kan udnytte den større skærms opløsning, er allerede klar til den nye iPad Mini. Betydeligt bedre udgangspunkt, altså.

Ligeså mange pixel

I og med, at iPad Retina har samme antal pixel som skærmen på den større iPad Air, har den også højere pixeltæthed. Der er altså flere pixel per tomme, og frem for alt er det tekst med dens fine detaljer, der ser betydeligt bedre ud på den nye iPad Mini end på den gamle version uden Retina.

Retina-skærmen ville vi selvfølgelig godt have haft allerede ved lanceringen af iPad Mini, for med skærm-opløsning er det sådan, at det er svært at gå tilbage til en enhed med dårligere skarphed, når man har set på detaljerne på en Retina-skærm.

Gratis konkurrence – Vind Sony Xperia Z1 til 5.000 kroner! 

En ældre iPad Mini har en fjerdedel så mange pixel, og det er måske ikke sådan, at man reagerer på det kantede i grafikken og mangel på detaljer, når man først starter med den. Man lægger derimod let mærke til manglerne, når man sammenligner side ved side med en Retina-skærm, og også efter det når man først har bemærket det.

Til sammenligning ser vi pludselig prikkerne, der viser mobildækningen, som ujævne og smudsede, som de var trykt i en avis, og tryksværten ligesom er løbet ud. Det er det samme med tekst, selvom det ikke er lige så tydeligt.

Teksten lader til at være udsat for en form for trykfejl, men nu tilbage til iPad Mini med Retina-skærm, for der er det svært at klage over skarpheden. Det her er dog ikke noget unikt. Googles tablet i samme størrelsesklasse, den nye Nexus 7, har næsten præcis samme pixeltæthed, så den leverer en lignende oplevelse på dette punkt.

Læs hele testen af iPad Mini Retina her. 

iPad Mini Retina – Fakta, pris, karakter

Mål: 200 x 134,7 x 7,5 mm
Vægt: 341
Styresystem: iOS 7.0.4
Processor: Apple A7 med 64 bit og M7
Skærm: 7,9 tommer, 2.048 x 1.536 pixel, IPS LCD
Hukommelse: 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, ikke plads til hukommelseskort
Kamera: 5 Megapixel, autofokus
FM-radio: Nej
GPS: Ja, med Apple Maps
Opkobling: Wi-Fi, 3G/4G
Bluetooth: 4.0
Pris. Fra cirka 3.000 kroner

For: Formatet App-udbudet Imod: Højtalerne Pris: ca. 3.000 kr

Alternativer: Google Nexus 7 kunne være et Android-alternativ, men ellers er det vel iPad Air, der med det nye design, næsten føles som iPad Mini trods en skærm på 9,7 tommer mod 7,9 tommer.

Karakter
Opkobling og tilslutninger: 7/10
Medie og skærm: 8/10
System & programmer: 7/10
Brugeroplevelse: 8/10
Materiale & kvalitet: 9/10
Total 78%