Lyt til artiklen

Det kan være svært at finde et sundt måltid mad, når man er på farten. Skal frokosten spises ude i byen, eller skal familien spise en hurtig frokost, mens man kører på sommerferie fra den ene landsdel til den anden, så falder valget af frokoststed ofte på en burgerkæde eller en tankstation.

Og selvom steder som McDonalds, Burger King, 7-Eleven og Q8 lancerer nye sandwich og burgere, som skal give indtryk af at være sunde, så er de det sjælden, viser B.T.s test af den ‘sunde’ fastfood.

Vi har testet 11 sandwich fra steder som McDonalds, Burger King, Subway, 7Eleven, Sunset Boulevard og Q8. Der ud over har vi testet forskellige typer sushi fra Føtex og Dondon Sushi. Dondon Sushi laver også sushi med sorte fuldkornsris, for at give kunderne et sundere alternativ.

Måltiderne er enten valgt udfra deres indhold eller ud fra, hvad der så sundest ud i forretningen. Vi har forsøgt at vælge de produkter, man som almindelig forbruger, kunne finde på at vælge, hvis man gerne ville have et sundt måltid. Og da sund mad tit beskyldes for at være kedelig, har vi kombineret vores test af næringsindholdet i den sunde fastfood med en smagstest. Så her kan du tjekke om sund mad også er velsmagende mad.

Få adgang til hele artiklen med B.T. Plus.


Det kan være svært at finde et sundt måltid mad, når man er på farten. Skal frokosten spises ude i byen, eller skal familien spise en hurtig frokost, mens man kører på sommerferie fra den ene landsdel til den anden, så falder valget af frokoststed ofte på en burgerkæde eller en tankstation.

Og selvom steder som McDonalds, Burger King, 7-Eleven og Q8 lancerer nye sandwich og burgere, som skal give indtryk af at være sunde, så er de det sjældent, viser B.T.s test af den ‘sunde’ fastfood.

Charlotte Nielsen Thrane fra det Nationale Videncenter for Fødevarer og Sundhed (Viffos) har en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Klinisk Diætetik. Hun har testet et udbud af sandwich for B.T.

- Generelt lever de her sandwich ikke op til et godt frokostmåltid. De fleste indeholder for meget fedt og for lidt grønt. Selv en sandwich fra 7Eleven, der er nøglehulsmærket, består af for meget brød i forhold til mængden af grønt, siger Charlotte Nielsen Thrane.

Sidste år i september arrangerede Fødevareministeriet en konference, hvor man opfordrede fastfood-producenterne til at lave nogle sundere alternativer. 7Eleven har lanceret en serie nøglehulsmærkede produkter. Subway har nogle sandwich med højst seks gram fedt, Burger King har lavet en fuldkorns-udgave af deres klassiker Whopperen.

Men hvor sundt er det så rent ernæringsmæssigt? Ifølge Charlotte Nielsen Thrane, så er det bedste man kan gøre, som udbuddet er i dag, stadig at smøre en madpakke hjemmefra med rugbrød, grønt og noget frugt til.

Er man nødt til at købe frokosten ude, så lyder rådet, at man skal gå efter noget grønt og groft og med magert pålæg.

- Gå efter en sandwich, hvor der er forskelligt grønt som agurk, tomat og salat. Vælg groft brød og noget magert pålæg som kylling, kalkun, saltkød, roastbeef, fisk og æg, og gå uden om spegepølse og pate. Er pålægget magert, må der til gengæld gerne være en del af det, så man får nogle proteiner. Så mætter maden også længere, siger Charlotte Nielsen Thrane.

De fede produkter, som dem man kan købe hos McDonalds og Burger King ligger tungt i maven, når man lige har spist dem, men man bliver alligevel hurtigt sulten igen.