Hver femte tandpasta indeholder parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, viser ny test. 
Hver femte tandpasta indeholder parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, viser ny test. 

Hver femte tandpasta indeholder parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Hver morgen og aften børster vi vores tænder rene med tandpasta. Men samtidig med at vi bekæmper snavs og caries, så risikerer vi at fylde vores mund med kemi. En stor test fra Informationscenter for Miljø & Sundhed viser, at hver femte tandpasta indeholder parabener, som mistænkes for at virke hormonforstyrrende. 

Informationscenter for Miljø & Sundhed har testet 57 tandpastaer og 11 af dem indeholdt en eller flere parabener.

- Til trods for at vi bruger tandpasta hver dag og flere gange om dagen, så er det nok det færreste, der tænker over, at der også kan være parabener i deres tandpasta - ligesom der kan være det i cremer og shampoo, siger Rikke Bille, der er test-koordinator og souschef i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Hun forklarer, at undersøgelser har vist, at køb af tandpasta ofte er en vanesag, og flere bare køber det produkt og den smag, som de er vokset op med.

Hormonforstyrrende stoffer kan være problematiske, fordi de mistænkes for at påvirke en lang række processer i vores kroppe.

- Selv i små koncentrationer kan stofferne give en stor effekt. Stoffer kan bl.a. påvirke drengefostre, så de har en forhøjet risiko for at få testikelkræft, dårlig sædkvalitet og for tidlig pubertet for både piger og drenge. Hormonforstyrrende stoffer er også mistænkt for at være en medvirkende årsag til fedme, siger Rikke Bille.

I foråret 2011 indførte Danmark et forbud mod brugen af fire parabener i kosmetiske produkter til børn under tre år, fordi de er mistænkt for at være hormonforstyrrende. To produkter i testen indeholder nogle af disse parabener.

TIL BM TANDBØRSTE

- Det betyder, at de faktisk ikke egner sig til små børn, siger Rikke Bille. Begge produkter angiver dog også på emballagen, at de ikke er beregnet til børn under hhv. seks og tolv år. Det er dog vigtigt, at være opmærksom på, at en tandpasta ikke altid egner sig til brug for hele familien.

KLIK HER FOR AT SE ET UDVALG AF TESTRESULTATERNE

Se hele testen af alle 57 tandpastaer på Forbrugerkemi.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.