2.500 kroner? For en rigtig laptop med mega god batteritid, og som vejer næsten ingenting? Da kategorien netbooks dukkede op i vores hverdag for et par år siden, var det omtrent sådan, det lød.

Dengang handlede det om Intel og deres nye Atom-processor, der kunne prale med både en lav pris og ekstremt lavt strømforbrug. Også dengang førte Asus an med syvtommer computeren Eee PC, og straks havde alle producenter en hel bunke netbooks i deres sortiment.

Da nyhedens værdi aftog, indså mange dog, at de fik, hvad de betalte for, især når det gjaldt ydeevne, da Atom-chippen på det tidspunkt knap orkede at køre Windows XP.

Det gjorde, at mange almindelige brugere blev skuffede over, at deres splinternye computer var træg og sløv, og sammen med tabletbomben i 2010 døde segmentet ret hurtigt ud.

For dem, der vidste, hvad de gav sig i kast med og regnede med at ofre en del ydeevne for noget, der efter tidens standard var ekstremt transportabelt og med uovertruffen batteritid for en forholdsvis lav pris (på den tid var det egentlig kun luksuscomputere til godt 20.000 kroner, der kunne prale med ordentlig batteritid), fik man et meget bærbart produkt.

Læs test af og guides til tablets her 

Tiden er gået, meget vand er løbet gennem åen, og mange, der køber computere i dag, kigger hellere på ultrabooks, hvis de vil have noget transportabelt. Batteritiden er høj, og denne gang er også ydeevnen i orden, selvom prisen måske ikke altid er så tiltalende.

Tablet med tastaturdock

3.300 kroner? For en tablet med rigtigt Windows, Office inkluderet, ordentlig batteritid og som vejer næsten ingenting? Jo da, snakken var temmelig meget den samme som i tiden omkring netbook-æraen, da Asus T100 dukkede op på markedet, og vi blev selvfølgelig nysgerrige.

Præcis som Asus’ Android-tablets i Transformer-serien, er T100 udrustet med en dock indeholdende tastatur og et USB 3.0-plug.

Til forskel fra Android-tabletterne indeholder docken ikke noget ekstra batteri, alt der skal til, sidder i selve tabletten. Tabletten er en ti-tommer med overkommelig opløsning (1366 x 768) på nette 550 gram, der sammen med docken bliver til lige over et kilo.

Den nette størrelse gør den lettere end de fleste laptops, samtidig med, hvilket hele tiden dukker op i vores hoveder under testen, at den kun koster godt 3.000 kroner inklusiv dock.

Tabletten oplades via mikro-USB, hvilket gør opladningen vældigt meget nemmere end med en almindelig laptop, og selvom vi aldrig kommer op på Asus’ lovede 11 timers batteritid, er en arbejdsdag med lettere arbejde oftest ikke et større problem.

Konstruktionen er i plast, men stadig af overraskende høj kvalitet gennemgående i forhold til prisen. At klikke tabletten i docken indebærer sjældent nogle problemer, og hvis du bare er bevidst om, at tastaturet er noget formindsket for at få plads til det, er der aldrig nogen problemer med at skrive på det. Musepladen er derimod den store akilleshæl.

Bevægelser med flere fingre fungerer rigtig godt på store museplader, men her må vi hurtigt slå de fleste af dem fra for at kunne bruge tabletten nogenlunde fornuftigt på grund af den mindre størrelse.

Pladen lader desuden til at gå på standby meget ofte, så efter et minuts skrivning er det ofte nødvendigt med to ”strøg” over pladen, inden den rent faktisk flytter musen. Fysiske klik på pladen er desuden så tilpas højlydt, at vi bliver urolige for, om det hele er ved at gå i stykker.

Læs hele testen af Asus Transformer Book T100 her og se også vores dom og alle specifikationer for den lette hybrid.