Få besøg af ’Peter fra L’easy’ og betal 43.053 kr. i stedet for 9.999 kr. for dit nye fladskærmstv.

L’easy og datterselskabet D:E:R lokker med den nyeste elektronik til lave månedlige ydelser. Men i virkeligheden ender kunderne ofte med at betale over fire gange så meget for produktet, som hvis de havde købt det kontant i den billigste internetbutik. Det viser et nyt pristjek fra Forbrugerrådet Tænk.

’Du behøver ikke at vide en masse for at vælge rigtigt – hos L’easy får du klar besked’, står der på hjemmesiden. Men er det klar besked eller vildledning af forbrugerne, når L’easy reklamerer med at være ’bedst og billigst’ med super lave månedlige ydelser på de nyeste fladskærme, vaskemaskiner og iPhones?

Forbrugerrådet Tænk mener det sidste. For selv om det ikke ligefrem er ulovligt, er det problematisk, at priserne er fremstillet på en måde, så mange forbrugere har svært ved at gennemskue, hvor meget de i sidste ende betaler for produktet.

Tænk tjekker prisen

Og det er meget. Magasinet Forbrugerrådet Tænk, der udkommer i dag, har tjekket priserne på en række forskellige produkter. Undersøgelsen afslører, at L’easy og datterselskabet D:E:R i gennemsnit er mellem halvanden og fire gange dyrere end den billigste konkurrent afhængigt af, om man køber kontant eller på afbetaling.

F.eks. koster et nyt 55’’ Samsung-tv 9.999 kr. kontant inkl. levering hos Elgiganten.dk. Hos både L’easy og D:E:R er kontantprisen på næsten 21.800 kr., mens de samlede udgifter løber op i over 43.000 kr., hvis man køber fladskærmen på afbetaling. Men så får man også hængt fjernsynet op og indstillet kanalerne, for ’Peter både leverer og installerer’. Ifølge L’easy koster denne service 795 kr., men i realiteten tager firmaet sig rigtig godt betalt for at sende ’Peter’ ud - som altså er det eneste ’ekstra’, man får i forhold til konkurrenterne.

Prisforskellen overrasker

Den store prisforskel overrasker Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea:

- Det kommer bag på mig, at det er hele fire gange så dyrt. Normalt er det cirka det dobbelte, når man køber på afbetaling. Der er kun én forklaring på, at nogen køber de her produkter. Og det er, at de ikke kan gennemskue, hvad det ender med at koste dem. De vil gerne have produktet her og nu og synes måske, at det lyder okay med 249 kr. om måneden. Og så siger de bare ja uden at tænke nærmere over det, siger hun.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen kalder det ’skammeligt, at L’easy arbejder ud fra en markedsføringsmodel, som retter sig mod forbrugere, som i forvejen har svært ved at styre deres økonomi’. Han mener bestemt ikke, at det er helt tilfældigt, at kontantpriserne hos de to firmaer ligger så højt over konkurrenternes.

- Når de her firmaer sætter deres kontantpriser skyhøjt, fravælger kunderne at købe kontant og lokkes i stedet til at købe på afbetaling, hvor det er den lave månedlige ydelse, firmaerne markedsfører sig hårdt på, siger han.

Samtidig betyder den høje kontantpris, at ÅOP (årlige omkostninger i procent), som firmaerne er forpligtede til at oplyse, kommer til at fremstå lavere.

- Vi har fri prisdannelse i Danmark, så firmaerne kan sætte deres priser, som de vil. Det synes vi selvfølgelig er godt. Men tricket her er, at L’easy og D:E:R ved at sætte deres kontantpris kunstigt højt får de årlige omkostninger i procent ved finansiering til at se lavere ud, og dermed slører de for forbrugerne, at der er tale om et prismæssigt rigtig dårligt lånetilbud, siger Morten Bruun Pedersen.

Advarer kunder

Forbrugerrådet Tænk advarer derfor mod, at man lader sig lokke af de lave månedlige ydelser, og kritiserer desuden L’easy for at ’fremhæve dem med fed rød skrift på hjemmesiden, mens varens samlede kreditomkostninger skrives i en anonym lysegrå nuance i en markant mindre skrifttype længere nede’.

Ann Lehmann Erichsen mener som udgangspunkt ikke, at selve reglerne for, hvad firmaerne skal oplyse forbrugerne, fejler noget.

- Det kan godt være, at skrifttypen i annoncen skal være større og oplysningerne præsenteret på en mere forbrugervenlig måde, så det er nemmere at gennemskue den reelle pris. Men forbrugerne bør også blive bedre til at bruge de 10 min. ekstra til at læse betingelserne igennem og vente med at skrive under, til man har forstået, hvad det er, man køber.

Ingen kommentarer

L’easy vendte i går ikke tilbage på BTs henvendelser. Men til magasinet Forbrugerrådet Tænk siger vicedirektør Peter Schou Jørgensen bl.a., at kunderne ’har en klar opfattelse af, at der er den rette sammenhæng mellem pris og ydelse’ og at L’easys priser ikke ’ligger langt over konkurrenternes’. Desuden mener han, at markedsføringen med en lav månedlig ydelse er ’gennemskuelig’.

L'easy lokker med lave månedlige ydelser, men i virkeligheden ender kunderne ofte med at betale over fire gange så meget for produktet, som hvis du havde købt det kontant i den billigste butik.

Så stor er prisforskellen

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt, hvad det koster at købe kontant og på afbetaling hos L’easy og D:E:R sammenlignet med det billigste kontante alternativ på nettet. Her er tre eksempler på, hvor store prisforsekellene er.

Kilde: Magasinet Forbrugerrådet Tænk, maj 2014

Fladskærm, Samsung UE55F8005
Elgiganten.dk, kontantpris: 9.999 kr. (inkl. levering)
L’easy, kontantpris: 20.999 kr. ( 795 kr. for levering og installation)
L’easy, finansiering: 43.053 kr. (samlet beløb der skal betales tilbage inkl. levering og installation) D:E:R, kontantpris: 21.795 kr. (inkl. levering og installation)
D:E:R, finansiering: 43.159 kr. (samlet beløb der skal betales tilbage inkl. levering og installation)

Smartphone, Apple, iPhone 5S, 16 GB
Befro.dk, kontantpris: 4.849 kr. (inkl. levering)
L’easy, kontantpris: 6.999 kr. ( 395 kr. for levering og installation)
L’easy, finansiering: 12.140 kr. (samlet beløb der skal betales tilbage inkl. levering og installation) D:E:R, kontantpris: 7.395 kr. (inkl. levering og installation)
D:E:R, finansiering: 12.175 kr. (samlet beløb der skal betales tilbage inkl. levering og installation)

Vaskemaskine, AEG L98699FL
Lavpriskoekken.dk, kontantpris: 5.999 kr. (inkl. levering)
L’easy, kontantpris: 9.499 kr. ( 795 kr. for levering og installation)
L’easy, finansiering: 21.909 kr. (samlet beløb der skal betales tilbage inkl. levering og installation) D:E:R, kontantpris: 11.295 kr. (inkl. levering og installation)
D:E:R, finansiering: 21.909 kr. (samlet beløb der skal betales tilbage inkl. levering og installation)