Clara Tauson leverede en kæmpe overraskelse, da hun tirsdag slog verdens nummer 25 ud i første runde af French Open.

I sin grand slam-debut slog hun nemlig Jennifer Brady ud efter tre nervepirrende sæt med cifrene 6-4, 3-6, 9-7.

Undervejs missede hun endda flere matchbolde, men formåede alligevel at holde hovedet koldt mod en fra verdenseliten, på trods af Tausons alder på blot 17 år.

Efterfølgende tabte hun godt nok til verdens nummer 56 i Danielle Collins i en kamp, hvor Tauson døjede med smerter i låret, men det faktum at hun overhovedet kom så langt, har fået mange til at måbe over hendes talent.

Clara Tauson i aktion mod Danielle Collins i anden runde af French Open.
Clara Tauson i aktion mod Danielle Collins i anden runde af French Open. Foto: JULIEN DE ROSA
Vis mere

B.T. har snakket med Clara Tausons farbror Michael Tauson. Han er selv tidligere professionel tennisspiller og har sparret med hende i de perioder, hvor hun er hjemme på dansk grund.

»Hun har gjort det fantastisk. Det er det bedste, jeg har set hende spille. Hun stepper op og er ikke bange for at vinde kampene. Det har været en god oplevelse,« siger han.

Clara Tauson sammenlignes ofte med Caroline Wozniacki, der var Danmarks tennisdarling, indtil hun indstillede karrieren tidligere i år.

Trådene er da også til at få øje på.

Clara Tauson er ved at slå igennem på den allerstørste scene i en meget ung alder. Det samme gjorde Wozniacki. Tauson blev allerede dansk seniormester som 13-årig. Wozniacki gjorde det samme som 14-årig.

Clara Tauson har været nummer et på juniorernes verdensrangliste. Wozniacki toppede som nummer to.

Og så har de begge to sejret i nogle af de største turneringer for juniorer. Tauson vandt tidligere i år Australian Open, mens Wozniacki nåede finalen i samme turnering, men også vandt Wimbledon for juniorer i en alder af bare 16 år.

Man kan altså pege på en masse ligheder, og Wozniacki tog som bekendt skridtet op til verdenstoppen på seniorplan, hvor hun i længere perioder lå som nummer et på verdensranglisten og vandt en grand slam i Australian Open.

Det er ikke blot meritterne, der gør, at mange sammenligner Clara Tauson med Caroline Wozniacki. De har begge lyst hår og sætter det typisk op i fletning, når de spiller.
Det er ikke blot meritterne, der gør, at mange sammenligner Clara Tauson med Caroline Wozniacki. De har begge lyst hår og sætter det typisk op i fletning, når de spiller. Foto: KIM HONG-JI
Vis mere

Michael Tauson ser positivt på sammenligningen, men mener alligevel, at man skal passe på med parallellerne:

»Det er da fedt for hende, at eksperter og nogen, der har forstand på det, kan se, der er et stort potentiale i hende. Men det er to vidt forskellige spilletyper, og Caroline er en case for sig selv. Det, Caroline har lavet, er vanvittigt imponerende, og der er vi slet ikke endnu. Men mindre kan også gøre det.«

En sammenlinging med en af Danmarks største tennisspillere i historien gør, at der hviler et stort pres på Tausons skuldre. Men farbroren synes, at hun håndterer det godt.

»Hun er meget cool angående presset. Hun tager ikke tingene for mere, end hvad de er. Hun er meget afslappet og meget afbalanceret. Jeg talte med hende efter kampen mod Brady, hvor hun kunne hive nogle forskellige detaljer ud, som var godt og som kunne være anderledes. Så der synes jeg faktisk, at hun håndterer tingene ret godt.«

Michael Tauson var selv aktiv som tennisspiller i 1980'erne og 1990'erne. I dag er han blandt andet ansat som tennisekspert hos Tv 2 Sport.
Michael Tauson var selv aktiv som tennisspiller i 1980'erne og 1990'erne. I dag er han blandt andet ansat som tennisekspert hos Tv 2 Sport.
Vis mere

Har man fulgt med i Tausons spæde karriere, er det nok ikke gået ens næse forbi, at hun har et temperament. Hun råber af og til op, sætter sin far på plads og smider med ketsjeren. Kenneth Carlsen, der tidligere har trænet hende, har også bekræftet, at hun besidder et stort temperament, men han ser det som et positivt drive. Det har han tidligere fortalt TV 2 Sport.

Michael Tauson oplever de samme tendenser og påpeger, at hun er blevet bedre til at styre det:

»Hun er vild. Hun har et solidt temperament, og det handler om, at hun hurtigst muligt skal lære at styre og bruge det på bedste vis. Du kan se på hendes spil, at hun er utålmodig. Hun vil ind og afgøre det. Jeg kan godt lide den måde, hun spiller på, men hun skal også med erfaring og modenhed lære, hvornår og hvordan hun skal gå efter boldene. Men jeg har set store fremskridt i de kampe, jeg har fulgt i kvalen og turneringen.«

Hun tager i det hele taget en masse store skridt. I så ung en alder vil man alt andet lige fortsat være meget upoleret. Og det hæfter Michael Tauson sig ved:

»Hun er ved at blive en klogere tennisspiller. Hun bliver mere og mere moden. Vi skal huske på, at hun stadig kun er 17 år.«

Clara Tauson er nummer 188 på verdensranglisten, men vil med al sandsynlighed rykke længere op efter French Open.