Lyt til artiklen

De lavede en kæmpe aftale med Kina, men den er løbet ud i sandet.

WTA skulle have holdt sæsonfinalerne i Kina helt frem til 2030, men først kom corona i vejen, og så er der også en anden sag, der spænder ben.

Det handler om spilleren Peng Shuai, fortæller Steve Simon, der er manden i spidsen for WTA.

Hun forsvandt sporløst for et år siden, efter hun havde anklaget Kinas tidligere vicepremierminister Zhang Gaoli for seksuelt overgreb. Siden har man kun set hende i situationer, hvor man ikke har kunnet vide sig sikker på, at hun var en fri kvinde.

Hun dukkede op under vinter-OL i Beijing, og det store franske sportsmedie L'Equipe havde også et interview med hende.

Som det fremgår af billedet ovenfor var der dog mindst en fra den kinesiske stat, der var til stede under interviewet - ham kan man se i spejlet.

Det fremgik af interviewet, at hun havde stoppet karrieren som 36-årig, og at hendes tidligere opråb om et seksuelt overgreb var en stor misforståelse.

Siden har man ikke hørt fra hende, og det sætter fortsat en stopper for WTA's samarbejde med Kina.

I starten af 2022 dukkede Peng Shuai op ved OL i Beijing.
I starten af 2022 dukkede Peng Shuai op ved OL i Beijing. Foto: Unknown
Vis mere

WTA-bossen Steve Simon har krævet to ting: En tilbundsgående undersøgelse af hendes påstande om overgrebet, og at de kunne tale med hende i frie rammer. Ingen af delene er sket.

»Vi skal have svar omkring Peng... Vi er sikre på, at hun er i sikkerhed og er i Beijing, hvilket er godt. Det ønsker vi.«

»Men vi har ikke fået den forsikring om, at det bliver undersøgt, som vi bad om,« siger han ifølge AP.

»Hvad er den ægte historie? Det er alt, hvad vi beder om. Hvad er historien? Hun viste stort mod, da hun fortalte om det. Det ligger helt på linje med de principper, som vi står for.«

Peng Shuai har tidligere vundet en grand slam i double.
Peng Shuai har tidligere vundet en grand slam i double. Foto: RITCHIE B. TONGO
Vis mere

I 2019 fandt WTA-finalen sted i kinesiske Shenzhen, og der var en rekordstor pengepræmie på 14 millioner amerikanske dollars - det svarer til cirka 100 mio. kroner.

Efter Kina-blokaden har præmiepuljen ved sæsonfinalen 'kun' været på 35 mio. kroner.

»Vi har taget en stærk holdning, som vi står bag, og vi vil ikke opgive vores principper. Da vi gjorde det, vidste vi, hvad det kunne betyde,« sagde Steve Simon tidligere til New York Times.

David Haggerty, præsident for International Tennis Federation, ytrede ønske om at møde hende ansigt til ansigt, men det er ifølge Blick ikke sket.

Det simple spørgsmål er svært at få besvaret.
Det simple spørgsmål er svært at få besvaret. Foto: JAMES ROSS
Vis mere

Alt tyder på, at Peng Shuai er i et jerngreb, fortæller Hanno Schedler, der er konsulent for Society for Threatened Peoples.

»Hun er ikke fri et eneste øjeblik. Jeg tror, ​​hun fortsætter med at være under begrænsninger, som vi kun forestille os om,« siger han.

I løbet af året har der ved flere af de store tennisturneringer været tilskuere iført protest-t-shirts med skriften 'Hvor er Peng Shuai?'.

Det tyder på, at der går længe, før det spørgsmål kan besvares fyldestgørende.