Har du fået vejret, og banker hjertet i normalt tempo igen?

Torsdag blev danske tennisfans spændt fast på pinebænken, da Holger Rune og Grigor Dimitrov leverede en af de slags kampe, der helt seriøst burde være forbudt for børn.

Begejstring, opgivelse, ekstase, chok, lettelse – måske endda lidt gråd? – endnu en gang slæbte den på én og samme tid cool og koleriske Holger Rune danskerne igennem hele følelsesregisteret over 3,5 timers vanvittig tennis på gruset i Monte Carlo.

Og hører du til den slags seer, der akut måtte på toilettet, slukke for tv’et eller i hvert fald gemme ansigtet i hænderne, så giver det faktisk god mening.

Vi kender følelsen, Holger – kig væk!
Vi kender følelsen, Holger – kig væk! Foto: Sebastien Nogier/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

For det ER belastende for kroppen at kæmpe sig igennem en dødsensspændende Holger Rune-kamp, som sejren i ottendedelsfinalen torsdag aften. Det forklarer Team Danmark-læge Mads Münster Karlsson.

»Når man ser en spændende kamp, øges stressen i kroppen. Det kan sammenlignes med at se en gyserfilm. Det øger risikoen for hjerte-kar-problemer en lille smule,« siger han og fortsætter:

»Jeg kender det bedst selv fra håndboldslutrunderne. Det kan være ekstremt spændende – slet ikke til at holde ud. Det er jo vildt, at sport kan gøre sådan noget. Men kort fortalt sætter det kroppen under akut stress – og så er der en øget risiko for at blive ramt.«

Det kan lyde som pseudoforskning, men faktisk er ‘faren’ ved at se uhyggelig spændende sport belyst gennem studier tidligere.

»Der findes en del undersøgelser på området. Der var 25 procent flere blodpropper i England, da de tabte til Argentina i straffesparkskonkurrencen under VM i 1998,« siger Mads Münster Karlsson og fortsætter:

»Generelt siger et engelsk studie, at der er øget dødelighed, når de engelske klubber taber fodboldkampe. Omvendt var der en lav dødelighed i Frankrig, da de vandt VM-finalen i 1998.«

Torsdagens sejr var udmattende for både Holger Rune og de danske tv-seere.
Torsdagens sejr var udmattende for både Holger Rune og de danske tv-seere. Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Et canadisk studie bakker det op. Her viste undersøgelsen, at seere – både på stadion og hjemme i sofaen – kunne opleve, at pulsen steg mellem 75 og 110 procent, når det blev lidt for spændende.

Men det får altså ikke Mads Münster Karlsson til at fraråde danskerne at overvære de ulideligt spændende tennisopgør.

»Forskningen peger i begge retninger – og som sagt kan risikoen for hjertetilfælde også falde, når det går godt for ens hold. Helt generelt er der ikke forsket meget på området, og det er noget, man skal tage med et smil på læben. Man skal i hvert fald ikke være bange for at se spændende sportsevents.«

Holger Rune spiller i øvrigt kvartfinale mod den i øjeblikket uovervindelige Jannik Sinner i eftermiddag. Følg opgøret på Bt.dk – hvis du tør!

Og så kan du passende booke en tid på tennisbanen efter opgøret. For det kan i hvert fald eliminere den lille risiko, der kan være ved at se gyseropgør på tv:

»Jeg vil bare lige minde folk om, at de skal ud at lave noget sport selv. Det er den bedste måde at sænke risikoen for kardiovaskulær dødelighed. Se noget i tv’et – men lav også noget selv. Så fjerner man i hvert fald den lillebitte risiko, der er,« siger Mads Münster Karlsson.