I juni 2019 stod Holger Rune over for et mentalt bjerg.

Han skulle spille finale i juniorernes French Open. Modstanderen var Toby Kodat, som han plejede at have store problemer mod.

Hans daværende mentaltræner Lars Robl – i dag sportschef i Dansk Svømmeunion – husker, at kampforløbene mod amerikaneren ofte var det samme: Første sæt til Rune, tæt andet sæt til Kodat, og så knækkede den unge dansker på grund af frustrationer. I finalen fik de vendt den trend.

Robl er tidligere næstkommanderende i Jægerkorpset og psykolog hos blandt andre FC Midtjylland og Astralis. Omkring årsskiftet til 2019 fik han et opkald fra Runes mor, Aneke, der spurgte, om han ville hjælpe. Den tidligere soldat har derudover fælles venner med Holger Runes far, så det var oplagt at træde til.

Foto: DYLAN MARTINEZ
Vis mere

Tenniskometen tog store skridt rent mentalt i den periode, men da French Open juniorfinalen skulle afgøres i tredje sæt stod han over for den største prøve i den spæde karriere.

Det var jo her, hvor det plejede at gå galt.

Regnen bremsede kampen, og Holger Rune, Robl og Lars Christensen, der også dengang var tennisspillerens træner, samlede sig i tunnelen.

»Der får jeg en snak med Holger, og der fik vi nulstillet. Frygten havde taget over. Frygten for nu at miste denne drøm, som det var at vinde den her junior Grand Slam. Han var ikke i nuet.«

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
Vis mere

Han bad Rune om at sætte sig ned, og så serverede han det råt for usødet for det unge stjernefrø.

»Du har to muligheder: Enten går du ud og forærer Toby den her kamp, eller også går du kraftedeme ud og kæmper for det. For det er din – du går ind og tager den.«

Langsomt fik mentaltræneren arbejdet Rune ind i nuet, og da pausen var forbi, så den dengang 16-årige spiller sig ikke tilbage. Resultatet af sidste sæt lød på 6-0.

»Holger har et fantastisk, voldsomt temperament, som nogle gange kan være hæmmende,« siger Robl og forklarer, at de to startede deres arbejde med at definere drømmen og sætte ord på, hvorfor den var der.

»Kan man få fat i de følelser, så kan man også finde det brændstof, som skal bruges, når det bliver svært.«

Mere konkret har de også arbejdet med procesmål for de forskellige aspekter af hans pakke som spiller. Og så at sætte struktur på tilværelsen, blandt andet ved at lave en struktureret debriefing efter kampe.

Og her er det Holger Rune, der først får ordet.

Robl og Rune har ikke arbejdet sammen i år, men han fik en opløftende melding fra moren, da sejren var hjemme i ATP-turneringen i München. Svømme-sportschefen fortæller, at hun var meget glad for at se, at Rune brugte de værktøjer, som han havde fået med.

Foto: DYLAN MARTINEZ
Vis mere

Under French Open har Robl også lagt mærke til noget særligt, nemlig Runes knytnæve – særligt mod Stefanos Tsitsipas.

»Han tanker energi. Normalt når man spiller, så mister man energien undervejs – og det går hurtigere, når det går dårligt.«

Han mener, at Rune nu bruger sit temperament konstruktivt.

»Det er han blevet rigtig meget bedre til. Kæft, han er suveræn. Han spiller med autoritet og balance. Det var lige meget, om han var frustreret eller bagud. Man skal frigøre sig og komme tilbage til nuet. Det er det eneste, man kan påvirke,« siger han og fortsætter:

»Men vi kommer også til at se Holger, hvor knoppen ryger af. Sådan er det jo bare. Men han er blevet meget bedre til at være i nuet og finde løsninger. Vreden er jo en af de kraftigste følelser, og kan man bruge den konstruktivt, så er det rigtig meget i det.«

Rune er selv meget bevidst om det mentale spil i spillet.

»Jeg kan huske, at han sagde til mig: 'Hvor er jeg dog privilegeret over at kunne arbejde med det her i så ung en alder',« siger Robl.

Nu venter norske Casper Ruud i kvartfinalen, og den kamp spilles onsdag aften. Følg opgøret på BT.dk