En lang karriere i skyggen af Rafael Nadal fik fredag et særligt solstrejf, da landsmanden David Ferrer slog verdensetteren på grus for første gang i ti år.

Da David Ferrer i 2010 malede et selvportræt og solgte det på auktion, solgte han et grafisk, rødt billede i et helkropsportræt af en evig toer. I virkeligheden et billede af en stor spansk tennisspiller med et unikt talent.

Et talent så stort, at han som teenager havde plads til at trodse sin faderskikkelse af en træner, Javier Piles, og vende tennissporten ryggen for at arbejde som arbejdsdreng på en byggeplads. Dengang var han også en dygtig toer. Det spanske tennisforbund havde valgt at satse pengene på Tommy Robredo, og så var unge Ferrer fra Alicante på egen hånd med sit forsøg på at blive en del af verdenseliten.

Men Ferrer vendte tilbage til Javier Piles og knap 20 år efter vandt den 32-årige spanier med pandebåndet og den tohåndede baghånd så sin første sejr over Rafael Nadal på grus siden 2004 i kvartfinalen i Monte Carlo.

- Jeg måtte vente ti år for at slå ham på grus. Det var en lang ventetid, men jeg er tilfreds med sejren og måden, jeg spillede, lød det fra David Ferrer til spansk tv.

De ydmyge ord flugtede ikke med betydningen af præstationen.

For første gang i 11 år røg verdensetteren Rafael Nadal ud af turneringen allerede i kvartfinalen. Et nederlag, der endte verdensetterens sejrsstime på 30 kampe, dagen efter, den 27-årige mallorciner havde meldt sig ind i klubben af tennishistoriens få spillere, der har vundet 300 kampe på det langsommere og tungere grusunderlag.

Men det var ikke kun Nadals fald i en turnering, han vandt otte år i træk fra 2005 til 2012, som gjorde en kvartfinale-sejr i to sæt til noget mindeværdigt. For den fem år yngre Rafael Nadal har været manden, der sørgede for, at David Ferrer for altid forblev tennisstjernen i spansk skygge, da Tommy Robredo først var distanceret.

Rafael Nadal var stort set ikke fyldt 18 år, før han havde overhalet David Ferrer på verdensranglisten. Skæbnen som den næstbedste blev yderligere understreget af, at Nadal samtidig satte sin store fysik bedst ind og moste sine modstandere i de grusturneringer, hvor David Ferrer også skulle finde sine største sejre. Det er blevet til 21 af slagsen undervejs for den underholdende fighter gemt i Ferrer.

David Ferrer blev som bekendt træt af tennis og valgte en uge tilværelsen som ufaglært bygningsarbejder. Den direkte årsag var, at træneren Javier Piles låste ham inde i et skab med lidt brød og vand som eneste næring, da træningsindsatsen ikke var tilstrækkelig.

Men resten af karrieren har vist en uanfægtelig kampgejst fra en spanier, der i dag er rangeret som verdens sjettebedste spiller. Blot efter en uge bad Ferrer altså om nåde hos sin træner. Først i 2013 skiltes deres veje. Året blev igen et symbol på Davids ulige kamp mod Rafael. Nadals lange skadespause blev til David Ferrers største opsving i karrieren, da han blev nummer tre på verdensranglisten - for første gang placeret over Nadal. Samme år blev det også til karrierens hidtil eneste Grand Slam-finale i French Open. Men i finalen ventede selvfølgelig en nådesløs Rafael Nadal på grusunderlaget. Perioden som bedste spanier var på begrænset fremlejekontrakt. Det er fortsat Rafael Nadal, der sidder på skødet til titlen.

Derfor var en kvartfinalesejr i Monte Carlo af så stor betydning for en spanier i karrierens efterår.

I semifinalen møder David Ferrer en mand, han deler skæbnefællesskab med. Schweiziske Stanislas Wawrinka skal forsøge at slå David Ferrer for at tage et yderligere skridt ud af den skygge, som landsmanden Roger Federer har holdt ham i endnu længere, end Ferrer har ventet på at slå Nadal.