Der er millioner af kroner på vej til udviklingen af dansk tennis.

Således har familien Leschly, der blandt andre tæller tennislegenden Jan Leschly, stiftet den selvstændige velgørende fond Leschly Tennis Foundation.

»Vi har givet et kapitaltilsagn på op mod 20 millioner kroner, og i det første støtteår forventer vi at kunne dele donationer på mellem en og to millioner kroner ud til en række talentfulde danske tennisspillere,« siger Jan Leschly til B.T.

Han fulgte med stor interesse med, da 16-årige Clara Tauson i januar vandt Australian Opens pigesinglerække i Melbourne.

Clara Tauson vandt i januar Australian Opens pigesingle-række.
Clara Tauson vandt i januar Australian Opens pigesingle-række. Foto: MAST IRHAM
Vis mere

»Det var et fantastisk resultat, og ved samme lejlighed fik hun demonstreret, at talentet er så enormt, at hun har potentiale til at blive en ny Caroline Wozniacki,« siger Jan Leschly, der som aktiv både spillede sig i US Open-semifinalen og placerede sig i top-10 på verdensranglisten i herresingle.

I første omgang vil fire danske tennistalenter blive tilbudt støtte.

»En af disse er naturligvis Clara Tauson. Skal hendes talent udvikles, kræves der økonomiske ressourcer på op mod halvanden mio. kroner om året for at komme gennem systemet, og det er der ikke ret mange, der har råd til. Min drøm er, at donationen kan være med til at give alle danske tennistalenter mulighed for at udvikle sig maksimalt,« siger Jan Leschly, der ligeledes har tænkt sig at give økonomisk støtte til Holger Rune, Elmer Møller og Mikael Torpegaard.

Han understreger, at det er planen, at fondens kapitalgrundlag forventes at blive suppleret med bidrag fra blandt andet Dansk Tennis Forbund, Team Danmark og en række sponsorer.

Den tidligere tennisspiller Jan Leschly er bestyrelsesmedlem i Mærsk-koncernen.
Den tidligere tennisspiller Jan Leschly er bestyrelsesmedlem i Mærsk-koncernen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Fonden ledes af 78-årige Jan Leschly, der bliver bestyrelsesformand, samt hans søn Mark, der får titel af præsident.

Herudover tæller bestyrelsen velkendte navne fra den danske tennisverden som Tom Christensen og Martin Pedersen, mens den tidligere Wimbledon-mester i herredouble, Frederik Løchte Nielsen, indgår i projektet som 'Goodwill Ambassador.

»Målet med fonden er at støtte dansk tennis i at identificere, udvikle og pleje talentfulde danske tennisspillere, så vi fremadrettet bliver en stor tennisnation,« siger Jan Leschly og tilføjer:

»Inden for fem ønsker vi at understøtte, at to danske juniorspilere er rangeret i top-10 i verden, og at to danske seniorspillere når verdensranglistens top-50.«

Men spillerne bliver ikke kun tilbudt økonomisk støtte.

»Projektet indeholder også et mentorprogram. Det primære formål er, at vi får skabt en række verdensklassespillere. Men vi ønsker også 'hele' mennesker, der kan begå sig i samfundslivet efter tenniskarrieren. Da jeg selv var aktiv, tog jeg sideløbende en farmaceut-uddannelse, som jeg efterfølgende brugte til at få gang i min erhvervskarriere. Erfaringerne herfra vil jeg gerne give videre til nutidens ungdom,« siger Jan Leschly.

Han brugte onsdag eftermiddag til at introducere sit projekt over for 30 interesserede fra 16 danske tennisklubber, og de kommende dage vil han i blandt andet de danske medier uddybe sine tanker og planer.

»Årsagen til, at jeg har har været med til etablere fonden, er, at jeg i mine unge dage selv havde stor fornøjelse af at spille tennis. Nu vil jeg gerne betale 'gælden' tilbage,« lyder Jan Leschlys slutreplik.