Den tidligere danske tennislandsholdsspiller Maria Jespersen har haft matchfixing tæt inde på livet.

»Under en kamp ved en international turnering i København for to år siden blev jeg tilbudt 30.000 kroner for at tabe et sæt,« fortæller hun og afslører i samme åndedrag, at svaret var ’nej’.

»Jeg tænkte, at jeg da ikke har lyst til at få et dårligt ry, men inderst inde kan jeg godt forstå, hvis der er nogle, der bliver fristet. Man kan jo faktisk temmeligt nemt tjene gode penge. Jeg indberettede straks episoden til turneringens overdommer, der lovede at tage kontakt til The Tennis Integrity Unit (det internationale tennisforbunds uvildige antikorruptionsudvalg, red.),« siger Maria Jespersen.

Imidlertid har hun intet hørt om sagen siden.

»Det er dybt bekymrende, at ITF ikke har taget min sag alvorligt. Men det skyldes sikkert, at man ikke ønsker negative historier om sporten,« siger Maria Jespersen, der har nærlæst Danmarks Idrætsforbunds matchfixing-rapport, der bliver offentliggjort torsdag.

Rapporten fortæller, at ud af de 437 deltagende atleter, trænere og ledere fra det danske elitemiljø, har ikke færre end 21,3 procent kendskab til matchfixing i egen idræt.

»Det er ikke okay, at så mange har kendskab til matchfixing i egen idræt,« siger Maria Jespersen, der har sagt ja til at blive en af DIFs knap 10 matchfixing-ambassadører.

Ifølge Poul-Erik Høyer, der både er medlem af den internationale olympiske komité og præsident i det internationale badmintonforbund, skræmmende læsning.

»Matchfixing kan på sigt blive et lige så stort problem som doping. Så det er helt klart noget, vi skal tage meget alvorligt. Derfor er det godt, at Danmarks Idrætsforbund har lavet en undersøgelse som denne,« siger han.

Han er ikke overrasket over det høje tal for, hvor mange der har haft kendskab til matchfixing.

»Både i det internationale badmintonforbund og i IOC har vi nedsat udvalg, der tager sig af problematikken. Men står det til mig, må vi gerne gøre endnu mere, end tilfældet er i dag. Jeg vil i de idrætsorganisationer, hvor jeg har indflydelse, skubbe på for at få sat undersøgelser på dagsordenen.«

Danmarks Idrætsforbunds administrerende direktør Morten Mølholm er enig.

»Matchfixing er et større problem i idrætten, end man umiddelbart forestiller sig. Vi har de seneste år haft langt flere sager, end vi har regnet med,« siger han og bakkes op i sit synspunkt af Jens Sejer Andersen, der i en årrække har været ansvarlig for de internationalt anerkendte Play The Game-konferencer, hvor demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i idrætten diskuteres af forskere, atleter og journalister.

»Matchfixing er jo desværre ikke noget nyt begreb,« siger han og henviser til Play the Game-konferencen i 2007 i Islands hovedstad, Reykjavik, hvor emnet var til heftig debat med den britiske journalist og forsker Declan Hill. At det netop var ham, der var foredragsholder og ordstyrer, skyldtes hans udgivelse af den matchfixing-afslørende bog, ’The Fix’.

»Jeg synes, det er prisværdigt, at DIF nu også kommer på banen i diskussionen om matchfixing. På den måde får vi et fingerpeg om, hvor stort problemet er,« siger Jens Sejer Andersen, der er rystet over, at 12,3 procent fortæller, at de har spillet på egen kamp eller konkurrence.

»Det bekræfter, at der blandt sportens udøvere og ledere er en stor gamblingkultur,« siger Jens Sejer Andersen, der mener, at matchfixing er ødelæggende for sportens troværdighed.

»De tal, DIF-rapporten offenliggør, er efter min mening meget høje. Forhåbentlig bliver den fulgt op af lignende undersøgelser i andre lande. Så vidt jeg er orienteret, er denne rapport den hidtil første i verden. Danmark er som bekendt et af de mindst korrupte lande i verden, så man kan sagtens forestille sig, at matchfixing andre steder er langt værre,« siger Jens Sejer Andersen.

Den antagelse har DIFs kommunikationskonsulent Jonas Hjortdal, der har lavet undersøgelsen sammen med kollegaen Michael Fester, også.

»Matchfixing-problemet er ifølge vores viden mindre i Danmark end i eksempelvis Sydøstasien, hvor ’bagmændene’ opererer, og hvor der spilles og snydes i utrolig høj grad,« siger Jonas Hjortdal.

Ifølge Morten Mølholm tager man undersøgelsens resultat meget alvorligt.

»Det kommende stykke tid vil vi tage rundt i klubberne i fem af de mest udsatte idrætter (fodbold, håndbold, tennis, badminton og ishockey, red.), og her vil vi blandt andet fortælle om vores hotline, hvor man anonymt kan indberette, hvis man får kendskab til matchfixing,« siger Morten Mølholm.