Maria Sharapova alene i omklædningsrummet efter at have vundet French Open i 2014. Det var formentlig hendes sidste grand slam-sejr.
Maria Sharapova alene i omklædningsrummet efter at have vundet French Open i 2014. Det var formentlig hendes sidste grand slam-sejr. Foto: POOL

Maria Sharapova stod tirsdag aften dansk tid frem og forklarede, at hun havde testet positiv for stoffet meldonium, som siden nytår har været på den forbudte liste. Den russiske tennisstjerne forklarede, at hun efter råd fra sin læge havde brugt præparatet gennem de sidste ti år.

»Jeg havde adskillge helbredsproblemer dengang, jeg blev syg hele tiden. Jeg led af magnesium-mangel, jeg havde uregelmæssigheder i mine scannninger og tegn på diabetes,« fortalte Sharapova, da hun skulle forklare sit brug af meldonium.

sharapova

Men den forklaring holder ikke. Det fastslår klinisk lektor og overlæge ved Bispebjerg Hospital, Bo Belhage.

»Hvis man er en topsportsperson, så tager man ikke hjertemedicin gennem ti år. De to ting hænger slet ikke sammen,« fastslår Belhage, der tidligere har haft ansvaret for antidoping-programmet på Bispebjerg Hospital.

porsche sharapoav

Meldonium er ikke godkendt til brug i Vesten, så det er ikke så nemt at få fat i. Men alt kan som bekendt skaffes over nettet, hvis man ellers kan få det igennem tolden. Meldonium fremstilles i Letland under navnet Mildronate, og det er et af det baltiske lands største eksportvarer. Således havde man en omsætning på omkring 450 millioner kroner på salg af stoffet tilbage i 2013.

FILE FRANCE TENNIS MARIA SHARAPOVA

Meldonium bruges som medicin ved iskæmiske hjertesygdomme, det vil sige iltmangel i hjertet. Stoffet forbedrer blodgennemstrømningen, og det kan dermed også forbedre præstationsevnen hos raske sportsudøvere, som leder efter konkurrencefordele. Man får en øget udholdendhed og en hurtigere restitution.

Sidste år gennemførte det internationale antidoping agentur WADA test og målinger på Meldonium, og man fandt ud af, at det var ret udbredt, men at det også var ret let at konstatere, når brugte stoffet. I september bekendtgjorde man, at stoffet fra 1. januar ville være forbudt.

Det tyske journalist med speciale i dopingafsløringer, Hajo Seppelt, kunne i en dokumentar i søndags afsløre, at i rapport fra 2015 havde 724 ud af 4316 testede russiske sportsfolk haft spor af Meldonium i deres prøver. Det svarer til 17 procent af alle testede russere havde brugt stoffet.

epaselect USA TENNIS SHARAPOVA

Efter nytår har der været flere spektakulære dopingsager med Meldonium. Således er den etiopisk-fødte svenske mellemdistanceløber Areba Aregawi og den etiopiske vinder af Tokyo Marathon, Endeshaw Negesse, samt Katusha-cykelrytteren Eduard Vorganov alle blev testet positive for stoffet. Det samme er flere russsiske skøjteløbere, og den russiske sportsminister Vitaly Mutko forudser, at der bliver flere dopingsager af samme slags:

»Der kommer ikke en stor bølge, men jeg tror, at der desværre kommer flere sager. Måske vil det her vække vores trænere og forbund. Desværre var der mange atleter, som brugte denne medicin. Den plejede at være tilladt, og den gjorde ikke større, den hjalp bare med at forbedre restitutionen,« siger Mutko til den russiske nyhedsbureau R-Sport.

USA TENNIS US OPEN GRAND SLAM 2014

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.