Det er nærliggende at sammenligne Clara Tauson med Caroline Wozniacki, og det sker ofte for det 14-årige talent. Forventningerne er også store, og det ligger i kortene, at Tauson kan blive Wozniackis arvtager. Men det er ikke noget, den unge stjerne tænker meget over.

»Jeg hører tit om den sammenligning. Jeg har det okay med det, selv om jeg og Wozniacki faktisk er meget forskellige spillertyper. Men hun er et forbillede for mig, fordi hun er dansker, fysisk og mentalt stærk og har været nummer et i verden. Men sammenligningen føler jeg ikke lægger et pres på mig. Det er bare stort at blive sammenlignet med Caroline,« siger Clara Tauson.


Clara Tauson er stadig et forholdsvist ukendt navn, men hvis den blot 14-årige piges enorme tennistalent bliver forvaltet rigtigt, kan Danmark om få år have endnu en verdensstjerne.

Clara Tauson er en pige på blot 14 år. Men hun er ikke en helt normal pige, der passer en dagligdag i skolen, som de fleste andre teenagere. Hun spiller nemlig tennis, og det er hun god til. Faktisk så god, at hun sidste år slog selveste Caroline Wozniackis rekord som den yngste danmarksmester nogensinde - som blot 13-årig - og for et par uger siden vandt ungdoms-OL uden at tabe et eneste sæt.

Clara Tauson spiller i HIK Tennis.

Og det var også her, at BT mødte hende, hendes mor Tine Lindgaard Tauson, og en af hendes trænere, Lars Christensen, en fredag formiddag lidt før dagens første træning til en snak om tennis- og teenagelivet.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

For hvordan er det at være 14 år og være udråbt til at kunne blive en af de største tennisspillere?

»Tennis er min hverdag. Jeg elsker at spille tennis, og sporten er lige nu det største i mit liv. Der sker ikke så meget andet i mit liv end tennis. Hvis man tog dét fra mig, ville jeg blive en rigtig kedelig person,« forklarer Clara Tauson, mens vi sidder i omklædningsrummet få meter fra tennisbanerne i HIK.

Clara Tauson begyndte at spille tennis, da hun var blot seks år gammel. Her var hun med sin far på tennisbanerne for at se ham spille. Hun fik lov at slå til bolden, og det viste sig, at der lå et talent gemt i de små arme. Det kom som noget af en overraskelse, hvor god hun var, og hvor hårdt hun kunne slå i den unge alder, den helt tilfældige onsdag aften.

Clara Tauson har fået tennis ind i sit liv fra barnsben. I familien har både oldeforældre, bedsteforældre og forældre spillet tennis. Michael Tauson, der er tidligere ATP-spiller, er hendes onkel.

I dag ligger det nyeste skud på tennistammen i familien nummer 80 på verdensranglisten for spillere under 18 år, og hun er den yngste i top 100. Men det kræver også en indsats at være nået der til, hvor Clara Tauson er i dag.

»Jeg har aldrig haft mere end tre dages pause fra tennis, hvis jeg ikke har været skadet. Jeg bliver irriterende, hvis jeg ikke spiller tennis. Fordi så går jeg hele tiden og slår til ting med min hårbørste, ser tennis i fjernsynet konstant og noget lignende,« siger Clara Tauson.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Hun træner to timer to gange om dagen. Samtidig har hun en eftermiddagstræning, hvor hun træner sin fysik. Det giver samlet op til fem timers træning hver eneste dag. Efter sommerferien skal Clara Tauson i niende klasse. Og med den store mængde træning, kan det være svært at finde tid til skole og venner.

»Min familie hjælper mig omkring min skole. Min mor er i daglig kontakt med min lærer om, hvad jeg skal lave, og mine bedsteforældre kører mig til og fra træning og skole,« siger Clara Tauson, der går i skole på Bakkegårdsskolen i Gentofte, hvor hun har tre timer om dagen.

De tre timer foregår om eftermiddagen mellem to af hendes træningspas, og derudover bliver Clara undervist af sin mor i historie, biologi, kristendom og geografi.

»Clara klarer det godt i skolen. I de netop overståede terminsprøver fik hun 10 og 12 i alle fag bortset for et enkelt, hvor hun fik 7. Til skolehjem-samtalerne fortæller lærerne os, at når Clara er på skolen, så er hun meget fokuseret og velforberedt,« siger Clara Tausons mor, som dog også har haft sine betænkeligheder ved at lade datteren satse store dele af sit liv på tennis.

»Det var selvfølgelig store overvejelser, vi gjorde os, da vi tog Clara ud af skolen som 10-årig i 3. klasse. Men Clara kunne skifte til en idrætsskole, og efter en god dialog med lærerne på skolen, besluttede vi, at det kunne lade sig gøre,« siger Tine Tauson.

Hun beskriver sin datter som et legebarn og en ganske normal teenager, der på trods af en meget anderledes livsstil end sine jævnaldrende stadig kan finde på at smække med dørene.

Clara Tauson har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med skolen, når niende klasse til næste sommer kan skrives på tennistalentets cv.

Men selvom fremtiden omkring skolen er usikker, har hun selv helt klare forventninger og drømme til fremtiden på tennisbanen.

»Jeg synes selv, min tennisfremtid ser god ud, hvis jeg bliver ved med at fortsætte mit hårde arbejde. Hvis jeg selv kunne bestemme, vil jeg gerne spille på højeste plan og komme i top fem og vinde alle grand slams, og det, tror jeg godt, kan ske. Min største drøm er, at blive nummer et i verden,« siger Clara Tauson.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Og netop den drøm kørte også for ikke forfærdelig mange år siden rundt i hovedet på en anden dansk tennisspiller - Caroline Wozniacki. I mange tilfælde er det da også nærliggende at sammenligne Wozniacki med Clara Tauson og det sker ofte for det 14-årige talent. Forventningerne er også store, og det ligger i kortene, at Tauson kan blive Wozniackis arvtager. Men det er ikke noget, den unge stjerne tænker meget over.

»Jeg hører tit om den sammenligning. Jeg har det okay med det, selv om jeg og Wozniacki faktisk er meget forskellige spillertyper. Men hun er et forbillede for mig, fordi hun er dansker, fysisk og mentalt stærk og har været nummer et i verden. Men sammenligningen føler jeg ikke lægger et pres på mig. Det er bare stort at blive sammenlignet med Caroline,« siger Clara Tauson.

Ude på tennisbanerne går Lars Christensen rundt. Han er en del af trænerteamet omkring Clara Tauson, hvor også blandt andre Kenneth Carlsen er at finde. Lars Christensen har trænet hende siden, hun var ni år gammel.

»Allerede meget tidligt viste Clara en helt særlig dedikation for spillet, og det gjorde familien også ved at tage hende ud af skolen, sørge for kørsel og lignende. Clara kan blive den bedste i verden. Hendes fysiske og tekniske forudsætninger er helt på højde med Wozniackis, da hun var i samme alder,« siger han om sit stjerneskud.

Den særlige dedikation skal Clara Tauson holde fast i, for det er en af hendes største forcer, mener træneren.

»Clara er lysår foran de andre danske pigejuniorer i tennis. Den eneste udfordring, hun står over for, er, at hun er doven. Hun skal ofte have et spark i røven til træning, så jeg sørger for, at hun aldrig sidder stille,« fortæller Lars Christensen med et glimt i øjet.

Da Clara Tauson kan have svært ved at finde modstand inden for landets grænser bruger hun hele 25 uger om året på at rejse rundt i primært Europa med enten sin far eller sin træner.

»Jeg kan godt lide at være i udlandet og spille. Jeg føler ikke, jeg går glip af en ungdom eller noget andet, selv om jeg bruger så meget tid på rejser og tennis. Jeg er alligevel ikke til fester og sådan noget. Mine bedste venner er også udenlandske tennisspillere, og dem ser jeg ofte, når jeg er ude,« siger Clara Tauson.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Men én ting er at få lov at se sine venner og spille tennis rundt omkring i europæiske lande. En anden ting er, hvad rejser og hoteller koster. Og her bryder Tine Tauson ind:

»Rejserne og træningen hænger sammen med et kæmpe afsavn for resten af familien, men det kræver det for, at Clara kan rejse. Der er ingen sponsorer inde over Clara, så selve økonomien i det afholder familien i stor stil,« siger Tine Tauson.

Og det ærgrer både datter og mor, at der ikke har været nogen sponsorer, der har været interesseret i at bakke op om megatalentet, og da der endnu heller ikke er kommet præmiepenge i de turneringer, som Clara Tauson spiller, er det indtil nu en meget stor udgift for familien, at Clara spiller tennis.

»Jeg stoppede med at tælle udgifterne for flere år siden - det giver mig dårlige nerver. Hvis Clara skal fortsætte udviklingen og have et setup, der matcher hendes konkurrenters, så vil udgifterne løbe op i en halv million kroner til rejser og træningsomkostninger årligt. Det er først som senior, at Clara har mulighed for at vinde præmiepenge. Tilmelding til internationale turneringer alene koster i omegnen af 70 euro per gang,« siger Tine Tauson.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

På sponsorfronten står Clara Tausons udenlandske tennisvenner i en anden situation. De bliver hjulpet på et helt andet niveau af deres forbund og private sponsorer, selv om de er under det danske talents niveau. I eksempelvis Italien modtager talenter helt op mod 70.000 euro årligt i støtte fra det italienske tennisforbund. Men i sidste ende er alle omkostningerne for familien det hele værd, da Clara fortsætter sin udvikling og trives på tennis touren, fortæller Tine Tauson.

Clara Tauson har to søskende på henholdsvis 12 og 22 år. De er helt med på, at deres søsters tennis har konsekvenser på andre områder for familien. For eksempel er en tre-dages tur til Ærø den eneste ikke tennis-relaterede ferietur, familien har været på de sidste tre år.

Det 14-årige tennistalent er glad for al den tid, hendes familie lægger i hendes sport. Uden dem - og særligt uden sin far, fortæller hun - kunne hun ikke være nået så langt. Men hun føler ikke, at tiden, pengene og forhåbningerne, som familien lægger i hendes tennis, skaber et pres.

»Jeg føler mig ikke presset på en negativ måde. Det er et godt pres, jeg får fra familie og trænere. Jeg bliver ikke presset til at spille tennis, men jeg bliver presset til at spille bedre og lære. Det er nogle perioder, hvor det er hårdt med alt den træning, og så er det godt at have familien,« siger Clara Tauson.