Når du surfer på nettet via wi-fi, risikerer du at hackere overvåger dig og stjæler dine personfølsomme data. Det kom frem mandag, hvor en gruppe forskere afslørede en alvorlig sikkerhedsbrist på alle wi-fi-routere i hele verden. Men heldigvis kan du selv eliminere risikoen.

Det fortæller Henrik Larsen, som er chef for DKCERT, der overvåger sikkerheden på forskningsnettet i Danmark.

»Hvis du sørger for kun at surfe på krypterede sider, og at dine enheder har de nyeste sikkerhedsopdateringer installeret, kan du være helt rolig,« siger han.

Henrik Larsen understreger, at den fejl på den såkaldte WPA2-protokol, der er en sikkerhedsmetode til at beskytte onlinekommunikation, som it-forskerne afslørede mandag, ikke er ny, men har været der i årevis.

»Desuden risikerer du ikke angreb fra hackere i Kina eller Rusland. Angriberen skal være så tæt på dit netværk, at vedkommende kan kunne logge sig på det, for at kunne udnytte sikkerhedsbristen. Det minimerer risikoen markant,« siger it-sikkerhedseksperten.

Her er Henrik Larsens fire råd til, hvordan du sikrer dig mod, at hackere angriber dig, når du er på nettet med en wi-fi-forbindelse:

1. Surf kun på krypterede hjemmesider

»Sørg for kun at søge på https-sider. Du kan kende dem på, at der er en lille hængelås til venstre for domænenavnet, når du er på siden. Så er du sikker, idet de er krypteret. Din netbank og langt de fleste andre officielle hjemmesider er krypterede. Undgå http-sider, som ikke er krypteret.«

Hængelåsen til venstre for søgeadressen viser, at hjemmesiden er krypteret.
Hængelåsen til venstre for søgeadressen viser, at hjemmesiden er krypteret.
Vis mere

2. Installer de nyeste sikkerhedsopdateringer

»Slå automatiske systemopdateringer til på alle dine enheder, så som computeren, tabletten og mobilen. Det er især vigtigt på Android-enheder, som er særligt udsatte. Forskerne gjorde udbyderne opmærksomme på fejlen, allerede inden de afslørede den, så inden længe vil udbydere komme med sikkerhedsopdateringer, som lukker sikkerhedshullet.«

Ifølge Reuters har Microsoft allerede udsendt en opdatering til Windows, som skulle lukke hullet i sikkerheden. DKCERT skriver, at Apple også er på vej med en opdatering.

LÆS OGSÅ: Naboer kæmpede for den 16-åriges liv: 'De råbte efter et bælte til at stoppe blødningen'

Henrik Larsen advarer dog om, at alarmsystemer og andre tjenester, der kommunikerer via nettet, men ikke er en computer, vil være i farezonen for hackerangreb i længere tid, da de er sværere at sikkerhedsopdatere.

3. Brug en VPN-tjeneste

»Gå på nettet med en med en VPN-tjeneste. Den krypterer din færden på nettet. Du kan finde og installere VPN-tjenester på nettet ved at foretage en simpel google-søgning på 'VPN'.«

4. Undgå offentlige netværk

»Med mindre du har en VPN-tjeneste installeret eller er sikker på, at din enhed er blevet sikkerhedsopdateret, siden fejlen blev opdaget i går (mandag, red.), bør du ikke gå på åbne netværk, da de er ukrypterede. Desuden er risikoen for angreb langt større på offentlige netværk som for eksempel på en café, eller mens du kører i tog eller bus, simpelthen fordi der er langt flere på netværket.«

Du kan læse mere om sikkerhedsbristen på samtlige wi-fi-routere i hele verden på hjemmesiden, den belgiske forsker Mathy Vanhoef oprettede, efter at han var med til at opdage fejlen. Det kan du gøre her.