En mystisk malware har hærget computere af mærket Apple – også kaldet Macs – i årevis, uden at nogen opdagede det. Virussen har kunnet give hackere adgang til computerens webcam og tastatur og sende informationerne videre til en tredjepart.

Malwaren går under navnet Fruitfly og har eksisteret i mindst fem år, muligvis helt op til ti. Den har inficeret som minimum 400 computere, men højst sandsynligt mange flere, skriver Ars Technica.

Den blev opdaget af nogle sikkerhedsfolk fra it-sikkerhedsfirmaet Malwarebytes.

Hvis programmet først er på computeren, kan det tage skærmbilleder, tage billeder med dit webcam samt indsamle information om den inficerede Mac. Desuden kan det opfange, hvad du skriver på tastaturet og på den måde få adgang til brugernavne og kodeord til personfølsomme sider.

Der er indtil videre fundet fire forskellige versioner af programmet, hvoraf nogle af dem er mere end fem år gamle.

Virussen har altså spioneret på intetanende Mac-brugere i mange år, uden hverken antivirus-programmer eller styresystemet macOS har opdaget det.

Hvad den mystiske virus er brugt til vides endnu ikke, men der er ikke noget, der tyder på, at nogen faktisk har forsøgt at stjæle login-oplysninger eller bruge programmet til at sende såkaldt ’ransomware’ til brugerne – altså en virus, der låser alt dit indhold, herunder billeder og dokumenter, på computeren, og som hackerne kun vil frigive mod en løsesum.

Apple har nu opdateret deres platforme til at opdage Fruitfly, men programmet har afsløret en ikke hidtil kendt åbning i det ellers tæt lukkede macOS.