Listen over verdens mest almindelige passwords i 2012 viser igen, at mange af os er temmelig uoriginale, når vi vælger vores kodeord til nettet. Sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsen fra det danske antivirusfirma www.mysecuritycenter.com har taget et kig på listen og giver tips til, hvordan du kan øge sikkerheden og vælge bedre passwords.

Splash Data laver hvert år en liste over de mest populære (engelske) passwords i verden på baggrund af millioner af stjålne passwords, som er blevet lagt ud på nettet af hackere.

- Det overrasker mig hvert år at se, hvor uopfindsomme de her passwords er. De ligner hinanden år for år, hvilket betyder, at folk stadig sætter bekvemmelighed over sikkerhed, fordi et let hackbart password også er dejligt nemt at huske, siger Janus R. Nielsen.

Nyhederne på top 25 listen for 2012 er password som Jesus, Mustang og password1.

- Det viser bare, at selvom man måske selv synes 'Jesus' er originalt, så er der tusindvis af andre, der synes det samme.

Janus R. Nielsen påpeger, at en stor del af vores identitet i dag ligger på nettet, og at det derfor er meget vigtigt, at vi vælger vores passwords med omtanke. På grund af de sociale medier som f.eks. Facebook, er mange af vores personlige oplysninger lagt til skue på nettet og det udnytter hackerne.

Vælger du dit navn, din fødselsdato, navnet på din kone, hund eller dit barn, så løber du en høj risiko for, at der er nogen der gætter dit password. Og det kan få store konsekvenser, hvis du for nemheds skyld bruger det samme kodeord til flere forskellige konti, inklusiv din netkonto, siger han.

For at øge sikkerheden anbefaler Janus R. Nielsen følgende:

- Brug store og små bogstaver kombineret med tal og symboler

- Lav evt. en sætning, som betyder noget for dig og som dermed er lettere at huske. For eksempel 'Huset_brændte_i_1995!' eller 'kattenfødte3Killinger.'

- Skift dit password jævnligt, normalt anbefales det at skifte hver 3. måned, men hvis det er for besværligt, så gør det hver halve år.

- Brug forskellige passwords til dine profiler og konti.

- Brug evt. et password-huske-program, hvis du ikke kan holde rede på dem alle sammen. Der findes mange forskellige slags, men jeg kan synes 1Password og LastPass er værd at nævne. Der er dog også en risiko forbundet med at bruge et sådant program, da det kan blive hacket, men her gælder det om at opveje for og imod.

Nedenfor finder du Splash Datas liste over de mest populære passwords i 2012. Listen er blevet til på baggrund af millioner af stjålne passwords, som er blevet lagt ud på nettet af hackere. Her kan du også se, om et password er blevet mere populært, mindre populært eller uændret i forhold til 2011:

1. password – Uændret
2. 123456 - Uændret
3. 12345678 - Uændret
4. abc123 - Rykker en plads op
5. azerty - Rykker en plads ned
6. monkey - Uændret
7. letmein - Rykker en plads op
8. dragon - Rykker to pladser op
9. 111111 - Rykker tre pladser op
10. base-ball - Rykker en plads op
11. iloveyou - Rykker to pladser op
12. trustno1 - Rykker tre pladser ned
13. 1234567 - Rykker seks pladser op
14. sun - Rykker en plads op
15. master - Rykker en plads ned
16. 123123 - Rykker fire pladser op
17. index - Ny
18. shadow - Rykker en plads op
19. ashley - Rykker tre pladser ned
20. football - Rykker fem pladser op
21. Jesus - Ny
22. michael - Rykker 2 pladser op
23. Ninja - Ny
24. mustang - Ny
25. password1 - Ny