Vil du gerne spare 10 procent på computere og elektronik? Det kan sagtens lade sig gøre. Hvis du tør at kaste dig ud i at ’prutte om prisen’, kan du spare op mod tusinde kroner på en ny computer eller printer.

Med B.T. Plus får du:

- Sådan banker du prisen i bund

- Krejler-strategien i syv trin.

Læs flere artikler fra Datatid:

Fantastisk lyd til billige penge

Skift til billigere strøm

Sådan får du Office 2010 billigst

De er efter dine penge

Plasma på budget


Vi danskere er høflige mennesker, og når en butik annoncerer en pris, er vi ikke særlig tilbøjelige til at stille spørgsmålstegn ved den. Vi er ganske enkelt ikke så glade for at ”prutte” om prisen – heller ikke selvom der faktisk er mange penge at spare, hvis man kan den ædle kunst at forhandle pris. Kun hver fjerde dansker prutter om prisen. Det viser en undersøgelse, som Konkurrencestyrelsen foretog i 2010.

Du kan altid spare mindst 10 procent, selvom du ikke er en gammel ræv udi prutningens kunst. Og når du lægger den rette strategi, kan du få prisen reduceret med op til 25 procent. Det siger den professionelle prisprutter Lars Lückow fra Prutprisen.dk til Bolius.dk. Vi er mange, som holder os fra at presse prisen ned, fordi vi ikke synes, man kan være det bekendt, eller fordi vi har den opfattelse, at det er dårlig opførsel. Men i virkeligheden skal man gemme den dårlige samvittighed og følelserne godt væk og sætte prutningen i system.

RAM DEN RIGTIGE SÆLGER

Når du har fundet din vare – en computer, et tv, et trådløst lydanlæg osv. – skal du begynde med at finde ud af, hvad den koster i de forskellige butikker i byen og på nettet. Tjek også, om der er flere kvaliteter, så du ikke ender med at få et sindssyg godt køb med hjem, hvor du så senere opdager, at det faktisk bare var en billigere og simplere model. Du kan tjekke priserne på internettets mange pris-websites. Inden du går i aktion, skal du bestemme dig for, hvad du maksimalt vil give for varen. Hold dig til denne maksimalgrænse, og lad være med at forelske dig så meget i varen, at du alligevel får den med hjem til en højere pris end planlagt. Det handler ikke om følelser, ja, du skal nærmest forsøge at koble dem fra, før du går ud og handler.

Computere, tv-apparater, videokameraer og andre halvdyre produkter giver forhandleren så lav en fortjeneste, at du skal være særlig kølig for at score en virkelig mærkbar gevinst. Man kan sige, at jo dyrere varen er, des nemmere kan du skaffe en stor rabat, for jo mere avance har forhandleren at ”lege” med.

Når du kommer ind i butikken, starter første etape. Kig dig lidt omkring, og spot den rigtige sælger. Det er ikke eleven, men gerne en lidt ældre sælger, der har en mellemleder- eller lederfunktion i forretningen.

Du skal nemlig ramme den person, som har kompetence til at forhandle pris.

Herefter handler det om at skabe en tryg stemning i mødet med sælgeren, få etableret en menneskelig dialog. Et af de gode råd til en brugbar dialog finder du på Forbrugerrådets hjemmeside: Stil åbne hv-spørgsmål, der ikke bare kan besvares med et ja eller et nej. Spørg hellere ”Hvad skal der til, for at vi kan lave en forhandling” end ”Kan vi lave en forhandling”. Sælgeren skal nemlig føle, at han har været med til at beslutte, at det er i orden med en prisforhandling.

Derfor skal du ikke straks spille ud med et kontant pristilbud på en vare. Det kan endda være en fordel ikke at tage dialogen om den konkrete vare lige fra starten. Tal lidt bredt om, hvad du er interesseret i, og hjælp sælgeren til at finde frem til lige det produkt, som du allerede havde tænkt dig på forhånd. Skab en behagelig samtale, så sælgeren føler sig afslappet og i kontrol. ”Nej, det var ikke lige det, jeg havde tænkt mig, men måske mere den der HP-notebook derovre ...” – lyder det måske fra dig i den indledende fase.

Når dialogen kører smurt, og du har talt dig ind på det konkrete produkt, kan du fortælle, at prisen er noget højere, end det du havde tænkt dig at bruge, og om det var muligt, at de kunne komme lidt ned, hvorefter du foreslår et lavere beløb. Du skal ikke gå så hårdt til værks med prisen, som du ville gøre i en arabisk basar, hvor du skal spille ud med under det halve af prisen på skiltet. Det er useriøst i en dansk butik. Det viser, at du reelt ikke er interesseret i varen, og at du ikke har respekt for sælgeren.

BYD UNDER MED MÅDE

Gå rimeligt ned, dvs. 15-25 procent. Men føl dig frem. Udgående modeller kan presses længere ned end nye maskiner. Du lægger måske ud med 6.500 kroner for en computer til 7.995 kroner, og så går forhandlingen i gang, og I ender på eksempelvis 7.100 kroner. Det er immervæk 895 kroner.

Men der er andre muligheder end prisen: ”Giv mig den for 6.900 kroner, så køber jeg Lexmark-printeren derhenne med til fuld pris.”

Det er en af de mest benyttede og mest effektive metoder at tilbyde merkøb mod, at prisen reduceres mærkbart på den dyreste vare. Du kan også foreslå en samlet lav pris på to eller tre produkter. Særlig taktisk er det at vente med denne trumf til det øjeblik, hvor du kan se, at sælgeren ikke rigtig vil rokke sig. Det plejer at åbne dialogen igen. I det hele taget skal man som den gode kortspiller ikke spille alle sine trumfer med det samme.

Husk også at spille kortene i den rigtige rækkefølge. Når du først har fået computeren hen på disken ved kasseapparatet, er det svært at genstarte eller påbegynde en prutning.

Du står allerede med pengene eller dankortet i hånden, og manden bag disken ved intuitivt, at du har besluttet dig for varen.