Har du endnu ikke investeret i en smartphone? Snart er prisen ikke længere en undskyldning for ikke at komme over på den nye teknologi.
Har du endnu ikke investeret i en smartphone? Snart er prisen ikke længere en undskyldning for ikke at komme over på den nye teknologi. Foto: PR-FOTO

Allerede i år kan de fleste pengepunge være med på smartphone-bølgen.

Render du stadig rundt med en telefon, der ”kun” kan ringe, sms’e og tage lidt billeder? Så er det snart på tide at få den skiftet ud.

Smartphones, der kan surfe på nettet, downloade apps, klare dine Facebook-opgaver og som du oven i købet kan arbejde lidt på, er snart det eneste, der er tilbage. Og priserne kommer til at falde drastisk i de kommende år.

iPhone til 300 kroner

Tilbage i januar forudså analysefirmaet Forrester Research i USA, at smartphones ville falde kraftigt i pris, og at 2011 ville være året, hvor smartphone-priserne kom ned i et niveau, hvor alle kunne være med. Og indtil videre har de fået ret.

Nokia har f.eks. allerede skåret 15% af priserne på deres smartphones for at få endnu mere udbredelse på deres telefoner.

I Storbritannien og USA kan man nu købe telefoner med Android og taletidskort – uden abonnementer - til omkring 200 kroner. I USA kan man tilmed købe den gamle version af iPhone, 3GS’eren, for 49 dollar, eller ca. 300 kroner inklusive moms.

Mange analytikere gætter på at iPhone 4 vil falde til omkring 99 dollar eller ca. 600 kroner inklusive moms, når iPhone 5 kommer.

Halvering af priserne

Trenden vil også ramme Danmark inden længe. Det skyldes ikke mindst fremkomsten af SOC-teknologien.

SOC står for System-on-a-chip, hvor man kan have en hel computer på en enkelt chip.

Det er naturligvis langt billigere at lave hardware med SOC, fordi man ikke skal sammensætte en masse forskellige komponenter, men har det hele samlet ét sted.

På CES-messen i januar fortalte Microsoft, at Windows 8 og Windows Phone fremover vil køre på SOC-chips, og de gentog det i år på WPC-konferencen, der kører i disse dage. Her sagde en af Microsofts topchefer, Andy Lee, at han forventede, at produktionsomkostningerne for smartphones ville blive ca. 100 dollar samlet set i fremtiden – en halvering i forhold til i dag.

De fleste smartphones fra f.eks. Apple, Samsung og HTC kører allerede i dag på SOC-chips, og efterhånden som disse bliver billigere at producere, vil priserne falde yderligere.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.