Når iPhone brugere opdaterer deres telefoner til det nye styresystem iOS 10, så følger der traditionen tro en del ændringer med. Blandt de nye tiltag er blandt andet en opgradering af 'Photos'-appen samt iMessage.

iOS 10 blev præsenteret af Tim Cook tilbage i juni måned, og siden da er det blevet testet af alverdens iPhone-brugere. Nu er det klar til lancering med en række nye funktioner. BT giver dig her nogle af de vigtigste nyheder i styresystemet.

Siri bliver åbnet for tredjeparts-apps

Den intelligente lille dame i din iPhone, Siri, kan nu overføre penge via MobilePay og bestille en taxa. Tidligere har Siri kun kunnet kommunikere med Apples egen apps. Nu kan du altså blot sige, 'Siri, bestil en pizza,' hvorefter Siri klarer ærterne.

Photos laver små videokollager

Appen 'Photos' får også en ordentlig overhaling med iOS 10. En ny fane vil gemme forskellige minder, fra ferier, museumsbesøg, koncerter og deslige. Ved hjælp af Apples 'Advanced Computer Vision' vil appen også kunne genkende ansigter på billederne, ligesom den vil kunne samle og sortere dine billeder efter, hvad der er på billederne. Fremover vil du altså kunne have en mappe med alle dine strandbilleder - helt uden at skulle gå samtlige billeder igennem. Du kan nøjes med at søge efter 'strand'.

I iOS 10 er 'Photos'-appen blevet klogere, så den nu blandt andet kan genkende ansigter. Vis mere

Når så du har dine nye mapper, så kan Photos lave en videokollage med video og billeder. Appen finder selv ud af, hvilken musik og hvilket tempo, der passer til kollagen.

Slet Apples egne apps

Langt om længe kan du slette apps, som Apple har installeret på telefonen, inden du overhovedet har haft fingrene i den. Det er altså slut med 'Værdipapirer' og Apples egen E-mail-klient. Hvis altså du ønsker det.

Et klogere iMessage med balloner og fyrværkeri

Apples besked-app, iMessage, har naturligvis også været en tur igennem maskineriet. Eksempelvis vil der ikke længere bare være en lang URL, hvis du sender et link. Fremover vil en live-udgave af hjemmesiden dukke op. Derudover vil videoer også kunne afspilles direkte i iMessage.

iMessage er også blevet en del mere festligt. Når iOS 10 udkommer, vil man kunne sende animationer, som interagerer med hele skærmen. Det kan for eksempel være fyrværkeri eller balloner, men også din egen håndskrift kan nu sendes som animation.

iMessage appen har fået en række animationer, som kan sendes til venner og bekendte. Vis mere

Med det nye styresystem har Apple også gjort iMessage klogere. Eksempelvis kan det analysere din tekst og erstatte ord med emojis. Mere brugbart er dog, at iMessage kan tænke sig til, hvad du vil skrive og derefter hente informationen til dig. Hvis du for eksempel går i gang med at skrive, 'Daniels nummer er...' vil appen selv finde Daniel i dine kontakter og foreslå nummeret.

Raise to wake

Dagene, hvor man kom til at låse telefonen op med TouchID, inden man så sine notifikationer, er talte. Løsningen er, at allerede når man løfter telefonen, ser man notifikationerne i låseskærmen, som også har fået sig en grafisk finpudsning.

Låseskærmen i iOS 10 har fået sig en grafisk finpudsning. Derudover kan man også svare på beskeder og mails direkte fra låseskærmen. Vis mere

Der er dog noget, der tyder på, at 'raise to wake' kun kommer til at fungere på iPhones med M9-processorer, og det vil sige iPhone 6s og frem.