Foto: ROBERT GALBRAITH

I aftes dansk tid kunne Apple fortælle, at overskuddet fra netop overståede kvartal var på 13,1 milliarder dollars, lidt højere end forventninger.

- Det er et overskud, der vil gøre alle andre producenter grønne af misundelse, forklarer aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank. Alligevel blev Apple straffet af aktiemarkedet og måtte se aktien falde med 32 dollars eller det der svarer til et fald på cirka 6 procent.

Læs på mobil.nu: Vildt: Sådan kan Audi-biler selv parkere med app 

Det skyldes især, at Apple ikke meldte offensivt nok ud om fremtiden, forklarer Morten Imsgard.

- Der begynder at være bekymring om Apple kan holde væksten. Bundlinjen står stille, komponenterne er blevet dyrere og konkurrencen er spidset til. Aktiekursen dannes ud fra forventningerne til fremtiden og kommende kvartalsregnskaber og der er skuffelse over, at Apple ikke melder mere offensivt ud om fremtiden, siger Morten Imsgard og peger på, at Apple har meldt ud, at omsætningen i næste kvartal vil være mellem 3,6 og 5,6 milliarder dollars mindre end netop overståede kvartal.

- Mac-salget er også faldet, og den billige iPad mini kannibaliserer på den dyre iPad. Væksten fra tidligere kom af, at folk ikke havde en iPhone, men det har mange i den vestlige verden nu. Spørgsmålet som aktiemarkedet stiller sig selv er: Hvad nu hvis Apple ikke længere kan skabe en revolution? Så er de som alle andre. Apple står derfor overfor en skillevej. Skal de lave en billigere iPhone for at holde væksten, men så også risikere at udvande deres brand, eller skal de holde fast i nuværende strategi med én dyr iPhone og derved holde magien?

Men sidstnævnte strategi er ikke problemfri. Morten Imsgard forklarer, at Apples problem lige nu er, at de er ved at blive for mainstream:

- De er ved at blive som Microsoft var tidligere, der var overalt. Men det er også farligt kun at satse på ét produkt. Det gik for eksempel galt for Motorola med Razr, hvor salget kollapsede totalt, da de ikke kunne forny Razr-konceptet. Der er ikke langt fra top til bund, hvis forbrugerne pludselig vender ryggen til. Det så vi med Motorola, Nokia og BlackBerry.

Morten Imsgard vurderer, at tv-markedet kunne blive næste skridt for Apple. Her vil Apple have mulighed for at skabe samme hype som de gjorde med iPod, iPhone og iPad.

Læs på mobil.nu: Ny app til bilen: EasyPark klar med mere lækker app

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.