De nyeste tal kaster lys over en af de største forskelle på iOS og Android - og giver en god ide om, hvor store udfordringer, Google står overfor.

Fragmentation hedder det i udviklerkredse, Googles største problem med deres Android platform. Da Android første gang blev frigivet, var problemet, at udviklerne skulle overtales til at udvikle til den nye platform. Den problematik er egentlig lagt i graven for længe siden, men Google har stadig et problem; deres styresystem ligger på så mange forskellige enheder i så mange versioner, at udviklerne – selv om de gerne vil – har svært ved at lave programmer til så mange forskellige versioner.

Flere forskellige problemer
Der er flere grunde til, at Android er fragmenteret. Først og fremmest er et problem, at det er op til mange andre end Google, om telefoner (og tablets) bliver opdateret med nyeste version. Googles egen hardware bliver naturligvis opdateret, også selv om Nexus produkterne, som de hedder, er blevet gamle. Men det er ikke tilfældet for mange af de andre producenter; de opdaterer som regel forrige generation af deres hardware til nyeste udgave af Android, men har du en telefon der er mere end et år gammel, så er der en ganske stor risiko for, at du ikke længere bliver tilbudt opdateringer af Android. Producenterne har ikke incitament til at lægge kræfterne i at opdatere styresystemet – de tjener jo ikke penge til det. De vil meget hellere have, at du køber en ny telefon. Dermed bliver spredningen af versioner blot større og større, jo længere der går.

Marshmallow er langt bagud
Googles nyeste version af Android hedder Marshmallow og kom tilbage i oktober sidste år. Den er lige nu installeret på 0,7% af alle telefoner med Android der kan bruge Google Play (Kilde: Google, januar 2016), mens iOS 9, der kom omkring en måned før i september, er installeret på over 75% af enhederne.

Lige nu er den mest “populære” version af Android Kit Kat, version 4.4 – der blev udgivet helt tilbage i 2013. I den kan man eksempelvis ikke selv vælge, hvilke tilladelser man giver (eller ikkegiver) en app – alle installerede apps kan altså tilgå alle telefonens funktioner, hvilket absolut ikke er hensigtsmæssigt.

Marshmallow forventes ikke at være det mest populære styresystem før engang i slutningen af 2017 eller starten af 2016. Til den til er både iOS 11 og Android 8.0 udgivet, og 6.0 vil virke håbløst gammeldags.

Vil du have flere nyheder som denne i din nyhedsstrøm på Facebook, så giv iNPUT et like her!

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.