Skype var med fra begyndelsen, men nu er det mere tydeligt end nogensinde, at mobiloperatørerne er under angreb fra alle sider. Især fra apps, der i stedet for at tvinge dig til at betale per minut for de samtaler, du har, gør det muligt for dig at ringe alt det, du vil, helt gratis.

En del tjenester kræver ikke engang en app men fungerer med en hvilken som helst telefon. Uanset om du taler i telefonen på hotelværelset i Thailand eller står i en butik i London.

Lad os begynde med et lille overblik. Der er et par forskellige typer tjenester. Fælles for dem er, at de tilbyder dig gratis eller meget billige samtaler.

Frem for alt gælder det de samtaler, der er dyre i dag, det vil sige samtaler fra Danmark til udlandet og samtaler fra udlandet hjem til Danmark – eller andre lande selvfølgelig.

Udgangspunktet for de fleste af disse tjenester er, at internettet er globalt og derfor tilbyder dig og de virksomheder, der udbyder disse tjenester, en chance for at komme uden om operatørernes normale veje for telefonsamtaler og i stedet tage den billigere genvej over internettet.

Den enkleste form for app er den, der kræver, at både den, der ringer, og den, der tager imod samtalen, er koblet op og medlemmer, for at I skal kunne nå hinanden. Skype var et sådant eksempel i starten men tilbyder i dag flere typer tjenester, også den slags, hvor man hverken skal bruge mobil, computer eller en speciel app for at ringe.

Hvis den enkleste form for billige samtaler er den, hvor begge parter har et program eller app og er opkoblede til samme tjeneste på nettet, så er næste trin, at man skal kunne ringe til almindelige telefonnumre og ikke kun et brugernavn i samme tjeneste.

Yderligere et trin i udviklingen er, at man kan nås på et almindeligt telefonnummer, hvilket er det, der gør, at denne type tjenester faktisk begynder at kunne erstatte en almindelig fastnettelefon eller mobiltelefon til samtaler. Man vil jo ikke være begrænset til kun at lade høre fra sig til dem, der bruger samme tjeneste som en selv.

Rebtel er et eksempel på en tjeneste, hvor en app godt nok kan forenkle brugen, men hvor man helt baserer sin tjeneste på lokale telefonnumre der, hvor man befinder sig.

I stedet for at taste nummeret til udlandet direkte giver Rebtel dig et lokalt nummer at ringe til, og derfra kobles samtalen videre til den, du vil nå i den anden ende. På denne måde kan Rebtel lade dig ringe billigt uden at binde dig til at bruge appen, hver gang du ringer.

Vi har testet appene Skype, Rebtel, Viber, Plignm, Google Vtok, Fring og Tango.

Rebtel
Med Rebtel er grundtanken, at du skal kunne foretage billige samtaler til og fra udlandet.

De samtaler, der normalt er umotiveret dyre at foretage til operatørernes takster, bliver med Rebtel betydeligt billigere, og faktum er, at der egentlig slet ikke er brug for en app.

Det grundlæggende i Rebtel er, at de bruger lokale numre i de lande, du ringer til og fra. Vil du ringe hjem til Danmark fra Thailand, opretter Rebtel et lokalt thailandsk nummer, du skal ringe til, for at samtalen så bliver koblet til det rette nummer i Danmark.

Til den tjeneste har Rebtel også tilføjet internetbaserede samtaler, så har du Wi-Fi på hotellet, kan du med Rebtel-appen ringe gratis til andre med Rebtel-app på deres telefon og desuden ringe billigt til andre, også dem, der ikke bruger Rebtel. Selvom du kan ringe fra en hvilken som helst almindelig telefon, tilfører Rebtel-appen en hel del praktiske ting, især når du er udenlands.

Appen kan altid mærke, hvad der er den billigst tilgængelige måde at ringe på til det nummer, du har tastet. Har du fri dataopkobling via 3G eller Wi-Fi, får du altid valget at bruge det eller at ringe med Rebtels lokale nummer i form af en almindelig, men billigere, mobilsamtale.

Når du er hjemme i Danmark og vil ringe til udlandet, er det nok som oftest dataopkoblingen, du skal vælge. Uden appen skal du lægge kontakter ind manuelt og lave adressebogsposts, men det er det besvær, appen klarer for dig.

Tast blot et udenlandsk nummer, der fører til et land langt væk, og appen opretter i baggrunden et lokalt nummer, den i virkeligheden ringer til og kobler samtalen til udlandet men til lokalsamtaletakst.

At det her også fungerer, når du er udenlands og har slået dataopkoblingen fra for at spare penge, virker næsten magisk. Når man ringer med appens lokale nummer, hører man, når samtalen kobles, tonerne af, at appen trykker telefonnummeret, så Rebtel ved, hvorhen samtalen skal sendes.

Værd at tænke på med Rebtel, der jo primært er anvendeligt ved udlandssamtaler, er, hvad det koster at ringe til et lokalt nummer der, hvor du befinder dig.

Ved samtaler fra Danmark er det aldrig et problem, men ser du på mobiloperatørernes prislister over samtalepriser, når du er i udlandet, opdager du hurtigt, at prisen for at foretage lokalsamtaler fra din mobil i for eksempel Thailand koster lige så meget eller tilmed mere end at ringe hjem til Danmark.

For at Rebtel skal være brugbart i udlandet, skal du altså anskaffe et lokalt taletidskort i det land, hvor du befinder dig, og tilslutte Rebtel fra det. Du kan også ringe via Rebtel fra for eksempel en fastnettelefon på hotellet eller andre telefoner i udlandet, så længe du vælger at logge ind på Rebtel med dit almindelige nummer og en pinkode, du får tildelt.

Lyden i Rebtel er generelt god med en fin kvalitet, uanset om man ringer via Wi-Fi, via 3G, eller om man bruger det lokale telefonnummer i appen, hvor man taster nummeret til udlandet men kobles via et lokalt nummer og ikke engang behøver at have dataopkobling.

Det er dog især funktionerne i appen og brugerfladen, der virkelig imponerer. Så enkel en ting, som at land og pris for samtalen dukker op, samtidig med at du trykker nummeret, du skal ringe til, er jo super godt. Det er også beroligende, fordi man ved præcis, hvad samtalen kommer til at koste.

I listen med kontakter ser man telefonbogens liste men også en separat liste med dem, man ringer gratis til via Rebtel, og en favoritliste med dem, du vil have hurtig adgang til, uanset pris.

+ Ring fra valgfri telefon
- Få at ringe gratis til


Læs hele testen og guiden her, hvor vi også kårer den bedste af de testede apps.