Selvom tv-skærmene vokser i størrelse, så er tv-projektoren stadig den mest økonomiske løsning, hvis du vil skrue op for biografstemningen derhjemme og have skærmformater på 100” eller mere, viser denne test.

Hvis du drømmer om at skabe ægte biografstemning derhjemme, handler det ikke kun om popcorn og bløde biografsæder med krusholder. Så skal du også overveje at droppe tv-apparatet og investere i en tv-projektor. På den måde kan du nemlig give dine film- og tv-oplevelser et helt nyt og større format. Med en projektor får du nemt et ”lærred” på 100” eller mere. Tilmed koster en projektor i fornuftig kvalitet en tredjedel af det, som du må give for et godt fladskærms-tv. Det viser denne test af tre aktuelle, spændende projektormodeller. Ud over en projektor skal du selvfølgelig bruge et hvidt lærred (eller en hvid væg), have mulighed for delvis mørklægning af rummet og være i besiddelse af et lydanlæg. Men så har du også fået rykket biografen helt hjem i stuen! LOG IND PÅ BT PLUS og læs testen af projektorerne fra Optoma, Vivitek og BenQ her ...

Læs mere fra Datatid her: Få 100-tommer 4K i hjemmebiografen - Få federe fodbold-oplevelser fra projektoren - Test: Få biografen ind i stuen - Stationær PC med projektor - Test: Projektion for alle pengene


Hvis du drømmer om at skabe ægte biografstemning derhjemme, handler det ikke kun om popcorn og bløde biografsæder med krusholder. Så skal du også overveje at droppe tv-apparatet og investere i en tv-projektor.

På den måde kan du nemlig give dine film- og tv-oplevelser et helt nyt og større format. Med en projektor får du nemt et ”lærred” på 100” eller mere. Tilmed koster en projektor i fornuftig kvalitet en tredjedel af det, som du må give for et godt fladskærms-tv. Det viser denne test af tre aktuelle, spændende projektormodeller. Ud over en projektor skal du selvfølgelig bruge et hvidt lærred (eller en hvid væg), have mulighed for delvis mørklægning af rummet og være i besiddelse af et lydanlæg. Men så har du også fået rykket biografen helt hjem i stuen!

Ikke kun plusser

For ikke blot er formatet stort, men stemningen ryger yderligere i vejret, når lyset fra projektoren bliver reflekteret fra lærredet præcis som i biografen. Med et tv dannes lyset bag skærmen, og det er altså ikke helt det samme.

Hvorfor vælger vi så ikke alle sammen en projektor og dropper tv’et? Fordi projektoren også har nogle ulemper. Det er noget mere bøvlet at sætte gang i en projektor end bare at tænde for et tv.

Projektoren fylder godt op på et bord, som på billedet foroven, eller skal monteres i loftet, og der skal trækkes kabler til strøm og lydanlæg. Og vil du se tv, skal du enten streame fra for eksempel din pc eller skaffe en settop-boks fra din tv-udbyder og tilslutte denne til projektoren. Projektoren har nemlig ikke nogen indbygget tv-tuner.

Mange tv-projektorer bruges derfor som supplement til et tv-apparat, måske placeret i et separat rum – en hjemmebiograf, hvor man ser film, sport og måske gaming.

Vi tester her tre modeller med vidt forskellige priser – fra knap 5000 til knap 10.000 kroner. Så kan du selv vurdere, om de fordele, som dobbelt pris giver, er noget, du vil betale for. Du vil blive overrasket over, hvor høj kvalitet du får i den lave ende af prisskalaen.

De testede projektorer er ret kompakte. De kan monteres permanent, men er ikke tungere, end at de også kan tages med ud til venner eller til familiens sommerhus. De har små højttalere indbygget, som kan bruges i en håndevending, hvis du ikke har adgang til et ordentligt lydanlæg.

Læs mere fra Datatid her: Få 100-tommer 4K i hjemmebiografen - Få federe fodbold-oplevelser fra projektoren - Test: Få biografen ind i stuen - Stationær PC med projektor - Test: Projektion for alle pengene

Test af 3 projektorer

Zoom og fokus indstilles manuelt. Når det først er på plads, kan du klare resten af justeringerne ved hjælp af den medfølgende fjernbetjening. (Optoma)
Zoom og fokus indstilles manuelt. Når det først er på plads, kan du klare resten af justeringerne ved hjælp af den medfølgende fjernbetjening. (Optoma)
Vis mere

Optoma HD27 til 4.999 kroner:

Store oplevelser til rimelig pris

Hvis du ikke går over 100”, får du et ganske fint billede med denne prisfornuftige projektor.

Testens billigste projektor illustrerer godt, hvor langt du kan nå for få penge. Og på papiret har Optoma HD27 endda det højeste lysoutput. I praksis oplever vi den dog på ingen måde kraftigere end de to større i testen, og den formår da heller ikke at lave så stort et billede som testdeltagerne fra BenQ eller Vivitek, før den begynder at falde drastisk i lysstyrke.

Men selv ved et format nær de 100” leverer Optoma HD27 masser af power i billedet. Vi er imponeret over farverne, teksturen og overgangene. De små detaljer i hudtoner og den naturlighed, hvormed alt gengives – når prisen tages med i ligningen. Optoma har begået en lille genistreg med HD27, så længe du har et rum, du kan mørklægge nogenlunde.

Projektoren har tendens til at gøre hudtoner en bagatel for rødlige, et af de kritiske punkter, hvor mange projektorer har det svært. Det er en detalje. Det væsentlige er, at du ikke får et overimponerende billede, men snarere et fint naturligt billede med god lysstyrke. Selv de svære, sorte nuancer vises rimeligt. Selvfølgelig kan det gøres bedre. Helt sort kan opleves mere sort. Det bliver ind imellem en anelse gråligt her, ligesom bevægelser ikke forløber helt roligt. Men det overordnede indtryk er ret godt og mere end godkendt til den lave pris.

I forhold til de dyrere modeller i testen savner vi også ”lens shift”, som gør opsætningen noget lettere, hvis projektoren står skævt for lærredet. Men ellers er der masser af fine indstillinger, og forudindstillingerne til, film, spil og andre genrer fungerer i praksis godt. Du kan naturligvis selv justere farver, kontrast og andre forhold, hvis du er pernitten med de helt små detaljer.

Direkte sammenlignet med testdeltagerne fra BenQ og Vivitek kan du godt se, at produktet er prissat betydeligt lavere. Men se en film fra for eksempel din Blu-ray-afspiller, og du vil ikke savne noget, men blot nyde filmen. Det er altså meget godt gået til en pris under de 5.000 kroner.

Denne projektor er nydeligt designet med en front, der er mere diskret og »stuevenlig« end på de fleste konkurrenter. (BenQ)
Denne projektor er nydeligt designet med en front, der er mere diskret og »stuevenlig« end på de fleste konkurrenter. (BenQ)
Vis mere

BenQ W2000 til 7.344 kroner:

Flotte farver og kæmpe billede

Den flotte farvegengivelse er BenQ-projektorens stærkeste kort, og det er jo ikke så dårligt.

I samme øjeblik BenQ-projektorens billede toner frem, opdager du, at vi er steppet op i pris i forhold til testens billigste model Optoma. Farverne får en dybde og nuancering, som den ellers fine Optoma trods alt ikke magter. Det er især på film af god kvalitet, at du kan se, at hudtoner står mere ægte, og billedet mere lækkert. Så snart der kommer fart på billedet, vil du også opleve, at BenQ står en anelse mere roligt – her overgås den dog af den dyrere Vivitek, der er klart bedst på dette punkt.

Som hos Optoma kræver BenQ W2000 et ret lysdæmpet rum, og billedet skal ikke være meget større end 120”, hvis du vil bibeholde lysintensiteten. Tager du disse forholdsregler, bliver du forkælet med et billede, som står skarpt helt ud i hjørnerne.

Det er især farvegengivelsen ved indstillingen ”CinemaColor”, der er virkelig god. Du får et kæmpe farverum, som betyder, at du pludselig får en uimodståelige trang til at se film med landskaber. Farvespektret og balancen er på plads, og det betyder, at en skovbund står frem med nærmest perfekte røde og brune farver. Det bliver aldrig glansbilledagtigt, men naturligt at kigge på.

Når du dertil lægger, at sort-niveauet er fint med, får du et billede, hvor farverne står frem og ser ganske pæne ud. Sort gengives godt nok ikke så perfekt som på de bedste tv’er eller med den dyrere Vivitek-projektor, men gengivelsen har kvalitet nok til, at du kan se nuancer og detaljer i film, hvor der sker meget i mørke. Mange projektorer formår ikke at gengive alle detaljer, når en person bevæger sig i skyggeområder, men det får du altså pænt med her.

BenQ W2000 er ikke helt så støjsvag som den billige Optoma, men larmer overraskende noget mindre end den dyrere model fra Vivitek og har lækre detaljer som ”lens shift” og en yderst velfungerende fjernbetjening.

Også her får du god kvalitet for pengene, selvom du da kan få endnu flere detaljer og større billede med en dyrere projektor som testens Vivitek. Men forskellen mellem dem er ganske lille, så her kan du virkelig overveje, om ikke BenQ W2000 er god nok. For så sparer du over 2500 kroner!

Det store objektiv dominerer. Det er årsagen til, at Vivitek leverer testens bedste billede. (Vivitek)
Det store objektiv dominerer. Det er årsagen til, at Vivitek leverer testens bedste billede. (Vivitek)
Vis mere

Vivitek H1186-WT til 9.995 kroner - TESTVINDER

Som at få Imperial hjem i stuen!

Det er næsten som at komme i biografen, når du fyrer op under testens dyreste projektor.

Stiller du Vivitek H1186-WT op ved siden af BenQ W2000, vil du opleve, at bedømt på farvegengivelsen ligger de to konkurrenter meget tæt på hinanden. De leverer begge meget naturlige farver, som står godt frem. De vanskelige, lyse hudtoner står helt naturligt og virker ikke for rødlige, som mange projektorer (og tv’er for den sags skyld) har tendens til.

Projicerer du billedet op i 100”, er det faktisk kun, når der er bevægelse i billedet, du rigtigt kan se forskel. Her står Vivitek-modellen noget mere roligt ligesom den har lidt flere detaljer – især i de mørke områder af billedet. Men afspiller du en film, der ikke er i allerbedste kvalitet, vil du til gengæld få afsløret, hvor dårlig filmen er, hvis du benytter Vivitek H1186-WT. Pludselig bliver du generet af støjen i billedet. Det er ikke, fordi projektoren er af ringe kvalitet, men fordi den er så god, at den nådesløst afslører alle fejl i billedet.

Men det er ikke kun her, at Vivitek H1186-WT viser, hvorfor den er 2500 kroner dyrere end BenQ’s testdeltager. Hvis du går op i de helt store hjemmebio-formater, kommer du ikke udenom, at Vivitek bare er bedre.

Der er køleribber næsten hele vejen rundt. Desværre slipper der også en del støj ud.
Der er køleribber næsten hele vejen rundt. Desværre slipper der også en del støj ud.
Vis mere

Trods samme specifikationer, er der bare mere lys i Vivitek-projektoren, og den formår at beholde lysstyrken ved skærmformater op til ekstreme 150”. Grunden til det skal nok findes i, at Vivitek har et større og mere lysstærkt objektiv. For teknologien og lysstyrken er ellers den samme i de to kombattanter.

Opsætningen af Vivitek-projektoren er yderst enkel, da den har store knapper til zoom, fokus og ”lens shift”. Opsætningen tager ganske få minutter, og resten af indstillingerne klares med den fremragende fjernbetjening.

Simple og gode menuer

Menuerne syner ved første øjekast som lidt vel simple, men de fungerer fint, og her kan du justere stort set alt, hvad du har brug for meget hurtigt. Dykker du videre ned i menuerne, finder du de mere avancerede entusiast-indstillinger, som du kun sjældent eller aldrig har brug for. For som udgangspunkt viser projektoren et meget fint billede.

Forudindstillingerne til film, spil, præsentation med mere står som udgangspunkt lige i øjet. Vi havde dog gerne set, at der var mere end én filmindstilling. For eksempel en til dagslys og en til dunkel aftenbelysning. Det synes vi, hører sig til i en projektor i denne prisklasse.

Alt målt og vejet er Vivitek H1186-WT dog testens bedste projektor, hvad man også må forvente. Det er denne projektor, du skal vælge, hvis du ønsker bedst muligt billede og desuden ønsker et stort billede – eller har behov for at kunne projicere fra lang afstand.

Du må til gengæld leve med, at projektoren har et noget højere støjniveau end de to øvrige testdeltagere. Det er dog ikke mere voldsomt, end det let overdøves af lyden fra den film, du ser, så længe projektoren hænger i loftet. Stiller du Vivitek H1186-WT på et bord og sidder tæt på, vil støjen i længden opleves som ret generende.