Sporsender – eller trackers, som de også kaldes – er små enheder med GPS og kobling til mobilnettet. Denne, som vi tester, Garmin GTU 10, har et praktisk format og vejer under 50 gram.

I æsken er der oplader og en lille taske med karabinhage, der gør det let for både mennesker og husdyr at bære rundt på enheden.

GTU 10 har et indbygget SIM-kort, og alt, hvad der skal til for at komme i gang, er at tilslutte enheden til computeren med et almindeligt USB-kabel og logge ind på Garmins webtjeneste.

Fra webbrowseren kan man derefter foretage alle indstillingerne og se, hvor GTU 10 befinder sig. Alt efter, hvordan du vil bruge trackeren, og hvor længe batteriet skal kunne række, er der en række forskellige alternativer.

Stor GPS-test: 6 hotte GPS'er til bilen

Hvis du vil lade vennerne følge dig, når du løber maraton, kan du for eksempel indstille den til at rapportere hvert 30. sekund og sende et link, der giver adgang til position og hastighed i en begrænset periode.

Webbrugerfladen er meget pædagogisk, og du får en vurdering af, hvilken batteritid de valgte indstillinger giver. Med maksimal opdateringsfrekvens – position hvert 15. sekund – holder batteriet i fem timer. Vælger du kun at opdatere positionen efter ønske – altså når du klikker på opdateringsknappen på nettet – kan batteriet holde op til en måned.

Webtjenesten lagrer normalt kun det seneste døgns positionshistorik, men du kan købe tjenesten ”Deluxesporing” til, der lagrer op til 20.000 positioner i løbet af 7 døgn. Det koster cirka 30 kroner ekstra per måned.

Læs test: Garmin 910XT – et genialt løbeur

GTU 10 kan sende alarm via mail eller sms, og du kan vælge at få besked ved en række forskellige hændelser: når batteriet er ved at løbe tør, hvis enheden slukkes, hvis GPS-signalet forsvinder, eller hvis den eksterne strømforsyning kobles fra. 25 sms’er om måneden indgår i tjenesten, men alarm via mail kan man frit bruge.

GTU 10 kan også alarmere, når den passerer virtuelle stakitter – såkaldte geo-fences eller geo-områder. Det er let at zoome ind til det rette niveau på kortet og indtegne et område – for eksempel rundt om nabolaget eller nogle meter rundt om havnen.

Hver enhed kan have op til 10 forskellige områder, og der sendes en besked, så snart en grænse er passeret. Webtjenesten fungerer bedst i computerens webbrowser, men hvis du vil følge din GTU 10 fra mobilen, er der appen Garmin Tracker til både Android og iPhone. Det fungerer faktisk godt og giver en ekstra mulighed for hele tiden at vide, hvor noget bestemt eller en person eller et dyr befinder sig.

For: Lille. Let at komme i gang.

Imod: Høj abonnementspris. Låst til Garmins tjeneste.

Pris: Fra cirka 1.600 kroner.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.