(Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012)
(Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) Foto: Torkil Adsersen

Er du en af de mange tusind kunder, som over det seneste stykke tid, har kunnet se en streg øverst på din tv-skærm, hvor der står, at der snart bliver slukket for det analoge signal til dit tv?

Så har du måske også bemærket, at det drejer sig om, at Yousee 9. februar lukker ned for det analoge tv-signal. Men hvad betyder det for dig, hvis du kan se den streg med den advarsel på dit tv?

Det giver vi dig her et svar på, ligesom du kan læse, hvad du kan gøre, hvis du fortsat vil kunne se tv efter 9. februar, hvis du har Yousee som kunde.

TDC og YouSee facade og logobilleder fotograferet tirsdag d. 7.

BT har fået Yousees direktør René Brøchner til at forklare, hvad der præcis kommer til at ske 9. februar. Og hvad du kan gøre, hvis dit tv bliver sort.

Først om fremmest fortæller René Brøchner, at selskabet i sommers anslog, at det antal af kunder, som ser ud til at blive ramt, på landsplan ligger mellem 40.000-80.000. Et tal, som Yousee forventer formentlig vil ligge en smule lavere i dag, efter koncernen har kørt kampagner om lukningen af det analoge signal.

Men lad os begynde helt fra toppen.

19BUSipad.jpg

Hvad skal man gøre, hvis der er den streg med advarslen på ens tv?

»Der er mange personer, som har et tv, der sagtens kan køre digitale kanaler, men som har søgt analoge kanaler frem, da de installerede dem på deres tv. Derfor skal man som det første tjekke, om ens tv er indstillet korrekt. Man skal søge efter digitale kanaler på sit tv. Og kan man ikke finde ud af det, så kan man gå ind på yousee.dk/tvtesten, og se om den tv-model, man har, kan modtage digital tv. Og hvis dit tv kan det, så bør der ikke være problemer,« forklarer René Brøchner.

Poul Staffeldt

Hvad gør man så, hvis ens tv ikke kan tage digitale kanaler?

»Hvis dit tv ikke kan tage digitalt signal, så skal du først foretage et valg: Sådan helt sort/hvidt, vil du helt holde op med at se tv, eller vil du ud og investere i et nyt tv? Hvis du ikke vil holde op med at se tv, så behøver du faktisk ikke nødvendigvis at skulle ud og investere i et nyt tv. Der er faktisk flere muligheder for folk, der gerne vil beholde deres gamle billedrørs-tv eller ældre fladskærm, som ikke kan tage digitalt signal.«

TDC

»Hvis du ikke vil købe et helt nyt tv, eller gerne vil beholde dit gamle, så er det også muligt. Så skal du enten ud og købe en digital modtagerboks eller leje den gennem os, og så kan man se digital tv - også på et gammelt billedrørs-tv,« siger René Brøchner.

Sedlerogmønter

Han fortæller også, at man ikke nødvendigvis behøver at have et tv, for at se ens kanaler fra Yousee.

»Man kan også vælge, som mange er begyndt at gøre, at se tv på sin smartphone, tablet eller på computeren. Der kan man som kunde hos os se tv fra vores hjemmeside eller på vores app. Og det gælder alle abonnementer. Hvis du har tv på din smartphone, tablet eller computer, kan man få det op på sit tv via en Chromecast eller Apple TV, som man kan købe flere steder.«

Men hvad hvis man slet ikke gør noget? Vil man så slet ikke kunne se tv? Og hvad med DR?

»Hvis du har et tv, som ikke kan tage digitalt signal, så vil dit tv være helt sort. Du vil ikke kunne se en eneste kanal og det gælder også for DR. Staten har slukket for det analoge signal,« siger René Brøchner om ændringen.

Yousee svar

Han forklarer samtidig, hvorfor Yousee og landets andre store tv-udbydere lægger det analoge signal ned.

»Vi har ganske enkelt brug for mere kapacitet. En analog kanal fylder, hvad der svarer til seks digitale kanaler. Og i år er det tal formentlig helt op til 70 procent. Det skyldes, at danskerne ser tv på flere apparater, men også det faktum, at vi nu tilbyder, at man kan se tv-udsendelser helt forfra, hvis man kommer ind midt i. Og det kræver meget kapacitet,« siger René Brøchner.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.