En chat-robot, der rådgiver om livets udfordringer, er blevet særlig populær på hjemmesiden Character.ai.

Siden, der ligesom ChatGPT benytter sig af kunstig intelligens (AI), giver brugere mulighed for at chatte med en lang række robot-personaer – lige fra Harry Potter og Super Mario til Vladimir Putin.

En robot ved navn 'Psykolog' er dog blevet mere populær end alle tre.

Psykolog, der blev skabt for lige over et år siden, har således modtaget mere end 78 millioner beskeder fra brugere – og 18 millioner bare siden november.

Hvor mange af disse, der er unikke brugere, er uklart – Character.ai fortæller dog BBC, at siden dagligt besøges af 3,5 millioner mennesker. 

Psykolog-robotten beskrives som 'en, der hjælper med livets udfordringer', og flere, der har brugt den, giver den gode anmeldelser.

'Den har hjulpet mig og min kæreste til at snakke om vores følelser. Det er som noget, du bogstavelig talt kan afreagere på, og så får du nogle meget velreflekterede tanker tilbage,' skriver en bruger på det sociale medie Reddit.

En anden skriver: 'Den gav mig masser af perspektiv på nogle problemer, jeg havde.'

Robotter på Character. AI er skabt og trænet af brugere, og bag Psykolog står den 30-årige psykologistuderende Sam Zaia fra New Zealand.

»Jeg havde aldrig tænkt mig, at den skulle blive så populær, og at andre mennesker skulle opsøge den eller bruge den som et værktøj,« siger han til BBC.

»Så begyndte jeg at få en masse beskeder fra mennesker, der sagde, at den havde påvirket dem virkelig positivt, og at de brugte den til at søge trøst.«

Han fortæller, at han har trænet robotten ved at bruge metoder fra sin uddannelse, chatte med den og forme dens svar.

Han skabte den oprindeligt til sig selv, siger han. Men dens succes har overrasket ham så meget, at han nu arbejder på et forskningsprojekt om AI-terapi som trend, og hvorfor det appellerer til unge mennesker.

Ifølge BBC bliver Character.ai primært brugt af folk mellem 16 og 30 år.

Zaia tror, at tekstformatet tiltaler unge mennesker, og han påpeger samtidig, at den er lettilgængelig, når det ikke er muligt at tale med venner eller en rigtig psykolog.

Psykolog Theresa Plewman, som har prøvet den, sætter dog spørgsmålstegn ved dens effektivitet, selvom hun godt forstår dens appel.

»Robotten har en del at sige og drager hurtigt konklusioner – som at give råd om depression, når jeg siger, at jeg føler mig trist. Det er ikke sådan, et menneske ville reagere,« siger hun til BBC.

Hun mener ikke, at den er en kompetent terapeut, omend den måske kan være nyttig for nogen, der har brug for hjælp.

Character.ai advarer dog:

»Vi er glade for, at mennesker finder støtte og forbindelse gennem de karakterer, som de og fællesskabet laver, men brugere bør konsultere autoriserede fagfolk på området for at få seriøse råd og vejledning,« siger en talsperson.

Som det første, når man besøger siden, bliver man mødt af en pop-up-besked med ordene: 

»Alt, karakterne siger, er opfundet! Stol ikke på alt, de siger, og tag dem ikke for seriøst.«

Psykolog kan findes på Character.ai.