Falsk Facebook-erklæring i omløb.
Falsk Facebook-erklæring i omløb. Foto: KAREN BLEIER

De seneste dage har tusindvis af brugere på Facebook kopieret en statusopdatering på deres profil, der ifølge ordlyden erklærer, at Facebook ikke må gøre brug af brugerens personlige oplysninger.

I erklæringen hævdes det, at Facebook har ændret reglerne for rettigheden til materiale som billeder og statusopdateringer på brugernes profiler. Dette er en falsk besked.

Instagram-pix

lamebook 1

Derfor skrev Facebook i går mandag en offentlig meddelelse. De falske statusopdateringer, der cirkulerer på det sociale medie, findes i flere forskellige versioner og på forskellige sprog. De er formuleret i juridiske vendinger og hævder, at man skal kopiere meddelelsen på sin egen profil for at beskytte indholdet på sin profil mod de nye regler fra Facebook.

Både de påståede nye regler fra Facebook og erklæringen, der efter sigende skulle sikre brugernes rettigheder, er altså det pure opspind. For at beskytte sit indhold mod fri afbenyttelse skal man fortsat bare opsætte sin konto til kun at dele indhold med sine egne Facebookvenner. I meddelelsen henviser Facebook selv til deres brugervilkår, som er uændrede.

Et eksempel på den falske erklæring kan læses herunder:

"Som svar på de nye retningslinjer for Facebook erklærer jeg hermed, at min ophavsret er knyttet til alle mine personlige oplysninger, illustrationer, tegneserier, malerier, professionelle fotos og videoer, osv.

Før erhvervsmæssig brug af ovenstående, er mit skriftlige samtykke nødvendigt til hver en tid!

(Alle, der læser dette kan kopiere denne tekst og indsætte det på deres Facebook væg. Dette vil placere dem under beskyttelse af love om ophavsret).

Ved de nuværende kommuniké meddeler jeg Facebook at det er strengt forbudt at videregive, kopiere, distribuere, sprede eller træffe andre foranstaltninger mod mig på grundlag af denne profil og/eller dens indhold. De ovennævnte forbudte handlinger gælder også for medarbejdere, studerende, ansatte og enhver ansat i henhold til Facebooks retning eller kontrol. Indholdet af denne profil er private og fortrolige oplysninger. Krænkelse af mine personlige oplysninger bliver straffet ved lov (UCC 1 1-308-308 1-103 og Rom-statutten).

Facebook er nu en åben kapital enhed. Alle medlemmer opfordres til at offentliggøre en meddelelse som denne, eller hvis du foretrækker det, kan du kopiere og indsætte denne version. Hvis du ikke offentliggør en erklæring mindst én gang, vil du stiltiende give mulighed for anvendelse af elementer som dine fotos samt oplysningerne i din profil statusopdateringer."

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.