Bruger du et af de mest populære og dermed også mest usikre passwords til din computer, e-mail eller anden konti? Så skal du læse med her.

Du kender det sikkert selv. Du skal finde på et nyt password til en af dine konti, men kreativiteten mangler lige, så det bliver måske noget simpelt. Måske ændrer du dit password til 123456. Det er nemlig ifølge the Telegraph det mest brugte password i 2015. Det britiske medie citerer it-sikkerhedsgruppen SplashData, der har samlet en liste, som du kan se i faktaboksen herunder.

Det kan være meget problematisk, hvis du har en af disse passwords til din computer eller andre vigtige konti, fortæller it-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

»Hackerne har programmer med millioner af passwords, og hvis man har et svagt password (som dem på listen, red.), så bliver det let genkendt. Metoden er meget udbredt og bliver kaldt for 'brute force'.« siger Peter Kruse til BT.

Han kommer her med en række råd til, hvordan du skal lave og bestemt ikke sammensætte dine passwords. Først og fremmest:

»Lad være med at bruge navnet på din mor, kæreste, kæledyr fødselsdato osv. Det er simpelthen for let at gætte,« siger Peter Kruse til BT.

Hvordan skal passwordet så være bygget op?

»Dine passwords skal bestå af mindst otte tegn. Der skal både indgå store og små bogstaver, specialtegn og tal. Så er du godt sikret,« lyder det fra it-sikkerhedseksperten.

Han kommer med et helt konkret råd til, hvordan du kan lave et meget sikkert password.

»Det bedste at gøre er at være kreativ. Man kan eksempelvis tage sin favoritsang. Derefter ser man på et af versene og tager det første bogstav fra hvert ord. Så sætter man det ind i en rækkefølge, som man kan huske let og runder det af med nogle tal og specialtegn. Så får man nemt 12 tegn. Det er nemt at huske for dig og svært at gætte for hackere. Og det indgår formentlig ikke på de typiske lister over kendte passwords,« lyder rådet.

Helt generelt lyder det, at du ikke skal tage noget, som potentielle hackere har let ved at finde. Så alt der er tilgængeligt på de sociale medier, skal man helst undgå - eksempelvis din favoritfilm eller fodboldklub.