Efter al den snak, der har været om iPhone 5 var det med blandet forventning vi modtog vores testeksemplar af Apples nyeste smartphone. Skal det endelig være nu, at Apple har klokket i det og lavet en telefon, der flopper? Efter en grundig test kan vi konkludere – til alle Android-fans irritation, formentlig – at Apple har forbedret en allerede god telefon, og iPhone kravler tilbage på tronen.

Designet er ændret, men kun marginalt. I første omgang er skærmen større, i hvert fald længere. Telefonen er nu i widescreenformat, hvilket betyder, at man nu kan se film uden de irriterende sorte bjælker øverst og nederst, og billedet bliver dermed meget større. Det gør også, at der er plads til en ekstra række ikoner, hvilket også er meget velkomment.

Det betyder desværre også, at rigtigt mange apps har sorte bjælker i toppen og i bunden fordi de endnu ikke understøtter det nye format. Det er et problem, der betyder meget lige nu, hvor telefonen lige er kommet, og vi har måttet se på de sorte bjælker i stort set alle de apps vi bruger til hverdag.

Heldigvis har de største udviklere udgivet iPhone 5 kompatible udgaver, så bruger du de mest gængse apps – som for eksempel Facebook – kan du glæde dig over, at den nye skærm bliver fyldt helt ud. Og der kommer ikke til at gå lang tid før langt de fleste udviklere har lavet programmer der understøtter den nye opløsning.

Solid – og så alligevel…?

Det nye design virker på én gang mere solidt og mere skrøbeligt. Normalt forbinder vi ubevidst vægt med kvalitet, når det kommer til telefoner, og iPhone 4/4S vejede på grund af glasset en del. Den aluminium, der er brugt på bagsiden af iPhone 5, gør at den er væsentlig lettere, men den virker alligevel ganske solid. Der har været en del snak siden lanceringen i USA, om at telefonen er mere modtagelig over for ridser. Det kan meget vel være tilfældet, for en malet overflade som iPhone 5 har, vil være lettere at ridse end den ekstremt hårde glas der blev brugt på iPhone 4 og 4S. 

Indtil videre er der dog ingen skrammer på vores testeksemplar, men det kan selvfølgelig komme. Vi er til gengæld ganske tilfredse med, at det virker som om at Apple har ændret en smule på designet af ”hjem”-knappen, der virker mere solid og giver et lidt højere klik. Det kan vi så håbe betyder, at den ikke vil være tilbøjelig til at holde op med at virke, som det desværre ofte skete på iPhone 4/4S.

Længere og bedre skærm

Skærmen på iPhone 5 har fået en overhaling; den er som sagt højere, hvilket giver plads til en ekstra række ikoner. Men det er faktisk ikke det vigtigste, for Apple har skiftet teknologien ud, så det lag der modtager brugerinput – altså touch-laget – er bygget direkte ind i skærmen nu.

Det betyder to ting; det, der på iPhone 4S allerede var en af de mest responsive skærme, er nu forbedret så skærmen i iPhone 5 reagerer endnu bedre, og her slår den alle konkurrenter af banen uden problemer. 

Det betyder også, at selve skærmbilledet nu er rykket en lille smule længere op mod overfladen, og holder man 4S op ved siden af iPhone 5, ser det nærmest ud som om, ikonerne ligger oven på glasset på iPhone 5 – på iPhone 4 kan man tydeligt se glasset over billedet.

Hurtigere end nogensinde

iPhone 5 er måske den hurtigste telefon nogensinde bygget. Både når vi måler med benchmarkværktøjer og i ”virkeligheden”, når vi bruger telefonen. Den er marginalt hurtigere end de kraftfulde quadcore modeller fra konkurrenterne, men det skal siges med det forbehold, at benchmarkprogrammet jo kører på to helt forskellige softwareplatforme. Ikke desto mindre ræser den nye A6 processor af sted, og både apps og 3D spil kører mere flydende end nogensinde. Udviklerne har endnu ikke haft mulighed for at bygge spil der virkelig udnytter kræfterne i A6-processoren, så vi kan formentlig vente at se ekstremt flotte spil i løbet af de næste måneder. Multitasking er også blevet temmelig meget hurtigere, formentlig både på grund af processoren og så det faktum, at Apple har fordoblet ram-mængden så iPhone 5 har 1GB at arbejde med. I hvert fald er der ingen steder, hvor man ikke oplever en markant forbedring.

Hurtigt på nettet

Der har været meget snak om, om iPhone 5 kan gå på 4G nettet i Danmark, men det er nu bekræftet at det kan den. Og der er ingen tvivl om, at det kommer til at gå hurtigt, men vi har ikke kunnet teste det endnu fordi 3, som har lånt os testtelefonen, endnu ikke har åbnet for sluserne.

Vi har dog testet den på 3G netværket, og her er der også ganske god fart over feltet; vi har på intet tidpunkt været under 8Mbit i downloadhastighed, og har været oppe på over 13Mbit, hvilket er hurtigere end de flestes bredbåndsforbindelse derhjemme, og er nok til stort set alt. Teoretisk kan telefonen – både på 3G nettet og især på 4G nettet – komme meget højere op, men et er teori, noget andet praksis.

Under alle omstændigheder er forbindelsen godkendt, og de fleste vil mærke en markant forbedring fra iPhone 4S. iPhone 5 understøtter også 5GHz wifi, hvilket gør at den også opnår større hastigheder på netværket når du er i nærheden af et accespoint, hvilket kan været dejligt, når man skal streame video til den nye, 16:9-venlige skærm.

Meget bedre lyd

Da iPhone 4 kom tilbage i 2010 opstod der hurtigt problemer med, at mange brugere havde problemer på grund af antennedesignet, der førte til dårlig dækning og udfald. (For de fleste var det dog ikke et kæmpe problem) 4S rettede op på det, men med iPhone 5 kan vi konstatere, at Apple for første gang virkelig tager samtalekvalitet seriøst – og helt ærligt, så manglede det da også bare, for det er trods alt en af de allervigtigste features på en… Telefon!

Lydkvaliteten er forbedret drastisk ved samtaler, både for den der foretager opkaldet, og den der modtager det. Det virker som om modtagelsen også er noget bedre. I hvert fald er det nu muligt for denne anmelder at ringe fra en kælder, der på iPhone 4 var helt uden dækning og på iPhone 4S kun have en enkelt, ustabil streg.

Samme kamerakvalitet

Kameraet i iPhone 4S var rigtigt godt, og Apple har kun pillet meget lidt ved det til iPhone 5. Det er blevet en smule mere lysfølsomt – noget, vi dog ikke har kunnet se på de billeder vi har taget. I stedet har Apple leget lidt med softwaren, så det nu er muligt at tage et panoramabillede ved blot at vælge funktionen og så bevæge telefonen langsomt hen over motivet.

Det er faktisk en rigtigt, rigtigt fed funktion, og giver nogle ret sjove muligheder. Desværre er kameraet stadig ikke helt på toppen når der tages billeder i lidt mørke omgivelser, hvilket er tilfældet for de fleste smartphones.

Men konkurrenterne er stadig en smule foran på det område, og i det år der formentlig kommer til at gå inden den næste iPhone kommer, vil den forskel blive meget udtalt – om få måneder vil iPhone 5’s kamera være helt håbløst sammenlignet med de nye modeller fra konkurrenterne. Det ændrer dog ikke det faktum, at iPhone 5 tager ganske udmærkede billeder, når der er rigeligt lys.

Lidt malurt i bægeret

Apple har smidt deres ”frenemy” Google på porten, så der er ikke længere Youtube som standard. Det gør dog ikke så meget, for man kan bare downloade Googles egen app, som i øvrigt virker mindst lige så godt. Noget helt andet er dog, at Apple også har droppet Google som leverandør af korttjenesten.

I stedet har Apple selv kastet sig ud i at lave deres egen kort-app, men det er vist kommet lidt bag på dem, hvor meget sådan en app kræver. Det viser sig ved, at kortene er væsentlig mindre detaljerede – især når man kommer lidt uden for de store byer. I København er kortet fint, og en ny funktion gør, at man kan se byen i 3D hvilket er sindssygt flot (Ligner Sim City!), men der er altså for mange underlige fejl.

For eksempel søgte vi på Nørre Alle mens vi stod i København – der ligger nemlig en Nørre Alle på Nørrebro. Alligevel fandt app’en ikke gaden i København, men troede i stedet, vi ville til Århus. Først da vi skrev ”Nørre Alle København” fik vi den rigtige gade. Og sådan er der en del fejl og mangler i kortet. Vi er dog sikre på, at Apple lige nu arbejder ret hårdt på at få rettet op på det, og når Apple smider sine ressourcer efter

Vi elsker iPhone 5

Det kan godt være, at der er fejl og mangler på kortapp’en. Det kan godt være, den er for dyr. Det kan godt være, softwaren begynder at være lidt kedeligt fordi der ikke sker så meget nyt. Ikke desto mindre er det den bedste telefon på markedet lige nu, og selv sammenlignet med den telefon der vandt vores seneste stortest, Samsung Galaxy S3, bliver sat til vægs på stort set alle måder.

Den er hurtigere, reagerer bedre, skærmen er bedre, den er pænere (det er subjektivt, vi ved det), og batterilevetiden er fantastisk. Vi er til gengæld ikke i tvivl om, at iPhone 5 bliver overhalet på både hastighed og skærmkvalitet liiiiige om lidt. Men lige nu får iPhone lov at sidde lidt på tronen. Igen.

Hvis du har en iPhone 3, 3GS eller 4 er det oplagt at du opgraderer til iphone 5, hvis du har pengene og i øvrigt befinder dig godt i Apple-universet. Hvis du har en iPhone 4S, skal du være meget forhippet på at få det nyeste og hurtigste, for at smide de mange penge efter en iPhone 5.

Tak til 3 for lån af testtelefon.