En enkelt og billigt trick gør vintertræningen på kunstgræsbaner smertefri, viser ny dansk forskning.

Flere hundredetusinde danske fodboldspillere går i øjeblikket i gang med vintertræningen. Det betyder, at det efterhånden slidte græsunderlag bliver skiftet ud med et kunstunderlag af gummi og syntetiske fibre.

Overgangen fra naturgræs til kunstgræs er dog ikke helt gnidningsfri, og mange fodboldspillere får ondt i fødderne, benene og ryggen, når de render rundt efter bolden på de kunstige baner. En gammel korsbåndsskade eller meniskskade kan også gøre mere opmærksom på sig selv end normalt. For professionelle fodboldspillere, der træner hver dag, kan det også gå ud over motivationen og kvaliteten i træningen.

Men der er gode nyheder på vej. Ny dansk forskning viser nemlig, at der er en helt enkelt løsning til at få fodboldspillerne smertefrit ind i vintertræningen, skriver Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Mærkeligt havvæsen skyllet op på dansk strand

»Fodboldstøvler er lavet af plastik, så de er bestemt ikke særligt stødabsorberende. Men hvis spillerne skifter deres fodboldstøvlers papsål ud med en let stødabsorberende sål, vil de slet ikke mærke overgangen fra græs til kunstgræs. Det har vi praktiseret længe i AaB, og nu har vi også vist det videnskabeligt,« fortæller Søren Kaalund, der er læge for fodboldklubben AaB og har sin egen ortopædkirurgiske klinik i Aalborg.

Resultatet af forskningen, der er blevet til i et samarbejde mellem AaB, Søren Kaalund og professor Pascal Madeleine fra Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI), Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, er offentliggjort i de videnskabelige tidsskrifter Journal of the American Podiatric Medical Association og Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy.

I deres undersøgelser inddrog forskerne 75 spillere fra AaBs ungdomsrækker.

Spillerne blev delt op i to grupper, hvor den ene gruppe fik indlægssåler i støvlerne, mens den anden gruppe fortsatte med at træne i de samme fodboldstøvler som på naturgræsset.

Læs også hos Videnskab.dk: Vildt sundt: Fodboldtræning kan gøre dit hjerte 10 år yngre

Over de næste tre uger undersøgte forskerne spillernes komfort gennem spørgeskemaundersøgelser og smertetærskel gennem fysiske undersøgelser, hvor de trykkede spillerne på fodsålerne, skinnebensmusklen og på lænden.

Resultatet af undersøgelsen viste, at:

  • Spillerne, der havde fået indlægssåler, ikke følte mere smerte efter træning i forhold til at spille på naturgræs, mens
  • spillerne, der ikke fik såler, fik flere smerter efter skiftet fra den ene type underlag til den anden.

»Det er en forholdsvis billig og simpel ergonomisk intervention. Man kan på den måde undgå smerterne,« konstaterer Pascal Madeleine.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Otte typiske skader i en fodboldkamp

Se billederne: 'Skjult verden' opdaget i Australien

Penislængden og kropsstørrelse bestemmer troskab