Hvis du nogensinde har opdateret din gamle iPhone, har du sikkert også oplevet, at nogle funktioner ikke længere fungerede helt så godt eller hurtigt, som du hidtil var vant til.

Gennem længere tid har der hersket en sejlivet teori om, at ny software kan gøre din telefon langsommere og dårligere i brug, og nu bekræfter Apple selv for første gang, at virksomhedens software nedsætter ydeevnen på ældre iPhone-modeller.

Det oplyser Apple i en udtalelse, skriver Forbes.

Det vil altså sige, at hvis du eksempelvis har en iPhone 5S eller 6, så vil den sandsynligvis blive en ringere telefon, hvis du opdaterer den, fordi softwaren er udviklet med den nyeste telefon for øje.

I 2016 skrev Forbes om problemer med Apples batterier, og hvordan opdateringen iOS 10.1.1 gjorde, at batteriet for manges vedkommende gav op, når batteritiden var 30 procent. Du har måske selv oplevet, hvordan din telefon pludselig kan løbe tør for strøm i kulden, hvis der blot er omkring 30 procent batteritid tilbage?

Flere uafhængige ingeniører har siden kigget nærmere på Apples software, deriblandt iOS-udvikleren Guilherme Rambo. Han konkluderede for få dage siden på Twitter, at det er en del af koden til iOS-softwaren kaldet 'Powerd', som nedsætter iPhone-processorens hastighed.

Powerd er ifølge Forbes også i iPhone for at sikre, at dit Apple-produkt ikke antænder - men ulempen er altså, at det samtidig gør din telefon langsommere, fordi dit batteri bliver dårligere og opererer uafhægigt af det såkaldte 'Low Power Mode' - hvorfor din telefon altså kan gå ud.

I sin nye udtalelse bekræfter Apple selv, at telefonernes ydeevne ikke altid er optimal i apparatr med ældre batterier, fordi man vil sikre, at telefonen forbliver funktionel.

'Vores mål er at lever den bedste oplevelse til forbrugerne, og det inkluderer den samlede ydeevne og at forlænge livet på deres apparater. Lithium-ion batterierne bliver mindre i stand til at yde det maksimale, når de er i kolde omgivelser, har lav batteritid eller som de ældes over tid, hvilken kan resultere i, at apparatet uventet lukker ned for at beskytte dets elektroniske komponenter,' skriver Apple i en udtalelse ifølge Forbes.

Mediet, der ofte har beskrevet Apple og virksomhedens produkter, kritiserer også teknikgiganten for at skjule den viden fra forbrugerne. For der er ikke noget galt i at installere sikkerhedsmæssige foranstaltninger i en telefon, men man bør fortælle forbrugerne, hvad det betyder.

'Problemet er ikke, at telefonen bliver dårligere, problemet er, at man skjuler det. Apple implementerede den her feature i 2016, men jeg har ikke set, at Apple har informeret kunder om, at det nedgraderede ydeevnen på deres egen telefon. For mig er det største problem, at Apple besluttede at tilsløre problemet og løsningen,' skriver Forbes-journalist Ewan Spence.