En af Apples pointer med den lille iPad er, at man vil kunne betjene den med en enkelt hånd. Det er en sandhed med modifikationer, i hvert fald hvis man har små hænder. Har man, som denne anmelder, nogle rimeligt store grabber, kan man til gengæld godt nå hele vejen rundt på den lille tablet – kun ved at bruge den ene hånd.
En af Apples pointer med den lille iPad er, at man vil kunne betjene den med en enkelt hånd. Det er en sandhed med modifikationer, i hvert fald hvis man har små hænder. Har man, som denne anmelder, nogle rimeligt store grabber, kan man til gengæld godt nå hele vejen rundt på den lille tablet – kun ved at bruge den ene hånd. Foto: Torben Vognsen

Apples iPad er kommet i en version 4. Vi har lånt et eksemplar, og må igen konkludere, at Apple stadig er langt foran konkurrenterne. Men de kan ikke hvile på laurbærrene, for godt nok er iOS er stadig det bedste, men ikke længere markant bedre, og konkurrenterne ånder Apple i nakken.

Sammen med iPad barslede Apple også med en ny udgave af deres iPad i den ”rigtige” størrelse, 9,7”. Det var interessant fordi det er så relativt kort tid siden, Apple sidst opgraderede deres iPad, faktisk er den kun lige otte måneder gammel i den version, Apple kaldte ”Den Nye iPad”, som altså var generation 3. Den nye hedder, så vidt vi forstår også Den Nye iPad – og erstatter den gamle nye iPad. Ja, der er gået lidt fisk i det med navnene nu, men hvis du køber en iPad i butikkerne i dag, kan du forvente at det er den nyeste udgave – du kan se det på stikket i bunden, der skal være ca. 5mm bredt i modsætning til det gamle stik, der var nærmere 15mm.

Samme udenpå, hurtigere indeni

Det er faktisk også den eneste synlige forskel på generation tre og fire, at der nu er det, Apple kalder Ligthning connector i stedet for det gamle stik, ellers ligner iPad sig selv og kommer i de samme to farver – sort og hvid. Indmaden er derimod opgraderet en del; i første omgang har fjerde generation fået en ny processor – A6X, som Apple kalder den. Det er basalt set den samme der sidder i iPhone 5, der er bare skruet en lille smule op for hastigheden. Sammenlignet med den, der sad i den forrige generation iPad er der dog absolut sket noget, for hastigheden er nærmest fordoblet, og tabletten scorer solide 1711 i vores geekbench test.

Virker på 4G – denne gang også i Danmark

Vores testudgave er desværre ikke med indbygget 4G, der dog skulle være at finde på markedet nu. Der er dog stadig ikke nogen danske operatører der understøtter 4G på iOS enheder, om end det skulle komme ganske snart, og så vil den nye udgave af iPad kunne levere en ganske ekstrem hastighed på netværket. Indtil da, er 3G ganske acceptabelt til stort set alt. Vi glæder os dog stadig til at se, hvilke hastigheder Apple-enhederne kan nå på det danske netværk når de kommer til at understøtte dem.

Samme skærm, nyt kamera

Der er ikke sket meget når det kommer til skærmen – den er samme opløsning (2800x1800) og lige så knivskarp og brandlækker som den ældre generation, med alt hvad dertil hører af fantastiske farver og høj kontrast. Vi har stadig ikke set en skærm fra konkurrenterne der kunne slå iPads Retina skærm. Derimod var der plads til forbedring når det kom til kameraet på forsiden, hvor der før blot var et ret håbløst VGA-kamera der tog grynede billeder og sendte grynet video under FaceTime-opkald. Det nye kamera er markant bedre og videosamtalerne er nu i HD, hvis modtageren ellers også har et HD-kamera i sin iOS enhed. Det ser faktisk meget bedre ud, og når vi holder de to enheder op imod hinanden er der slet ingen tvivl om, at for dem der regelmæssigt bruger videotelefoni - og i øvrigt har god båndbredde – er billedkvaliteten forøget betragteligt.

iOS 6 – også mere af det samme

Styresystemet på iPad hedder stadig iOS, og er nu kommet i version 6.0.1. Det fungerer upåklageligt, og når man tænder sin nye iPad vil det være som at komme hjem. Det er både godt og skidt, for det ville være rart med lidt fornyelse. Især set i lyset af, at Google med de seneste par generationer af deres Android har halet voldsomt ind på Apple. Rækkerne med ikoner er altså ved at være en smule forældet, og Androids (Og Windows RT’s) dynamiske widgets bliver hele tiden bedre og mere brugbare, hvilket man ikke kan sige om rækken af ikoner. Til gengæld er der stadig utroligt mange flere apps til iOS end til Android, og i sidste ende er det det, det handler om når vi taler om tablets og smartphones, så ligegyldigt hvor bedaget iOS ellers ser ud på overfladen, så vinder det stadig på, at anvendelsesmulighederne er nærmest uendelige, når man først bevæger sig ind i Apples App Store. Men både Microsoft og Google mener det seriøst, og kaster begge masser af ressourcer i at hale ind på Apple – så vi går en spændende tid i møde.

Ingen revolution

Alt i alt er der altså ikke sket så utroligt meget med den tablet, konkurrenterne stadig halser efter. For os i Danmark kan vi dog glæde os over, at den nu vil understøtte vores 4G netværk. Derudover er det selvfølgelig skønt, at den er blevet hurtigere – især hvis man er til spil – men for de færreste vil det være noget, man reelt vil kunne mærke i hverdagen – når vi sammenligner direkte, er det kun meget få gange, vi reelt kan mærke en forskel, og det er som sagt især ved spil eller når man åbner tunge programmer. Det nye stik vil de fleste måske se som lidt af en ulempe (Vi synes det var på tide, at Apple udfasede den gamle, forældede teknologi) fordi de fleste har en bunke tilbehør der så kun vil virke med en adapter.

Skal, skal ikke?

I sidste ende er vores konklusion følgende: 4. generation iPad er nu den ubetinget bedste tablet på markedet, og den slår konkurrenterne med længder, når det kommer til en lækker skærm og en hurtig processor. Den er til gengæld på ingen måde en revolutionerende opdatering i forhold til 3. Generation, og har du købt den, behøver du ikke græde snot – for det er meget lidt, du går glip af. Skal du ud at købe din første tablet, er der til gengæld lidt mere at glæde sig over.

Vi fortsætter vores test af den nye iPad, og du vil kunne læse mere om både den og iPad Mini i vores stortest af tablets på BT PLUS senere på måneden.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.