Allerede nu kan vi garantere, at YotaPhone med farveskærm på forsiden og sort/hvid e-ink-skærm på bagsiden bliver en af de mest spændende smartphones i 2013.

YotaPhone er en Android-smartphone, og når man ser YotaPhone fra fronten, ligner den en hvilken som helst anden Android-smartphone. Men så er det, at man skal vende den om. Bagsiden har nemlig også en skærm og det er her, vi finder hele fundamentet for nytænkningen.

Skærmen bagpå er en såkaldt e-ink-skærm, som vi kender fra for eksempel Amazon Kindle. Ideen med skærmen er, at man skal kunne udføre en masse af de ting, man normalt laver med sin mobil, på en skærm der bruger markant mindre strøm.  Man kan få vist stort set alt, der foregår på farveskærmen på fronten, på den sort-hvide skærm på bagsiden.

Man kan vælge som standard alle de applikationer, der også skal vises på bagsiden eller man kan gøre det løbende. Vælger man sidstnævnte løsning kan man blot trække to fingre ned over frontskærmen, så bliver applikationen sendt om på bagsiden, hvor man så kan fortsætte, det man har gang i - bare i sort/hvid i stedet for i farver.  Den løsning fungerer rigtig fint i praksis, kan vi konstatere efter at have prøvet det selv.

Det meste oplagte at sende om på den sort/hvide e-ink-skærm er selvfølgelig tekstbaserede applikationer som indkøbsliste, e-mails, nyheder på nettet, sms'er, e-bøger, e-magasiner og så videre. Men sådan noget som GPS-navigation fungerede faktisk også rigtig fint på den sort/hvide skærm.

Du kan se stort galleri med YotaPhone her, hvor du også kan se den sammen med iPhone 4S og Nokia Lumia 920. Med YotaPhone kan man tale om en bagside, der skiller sig ud!

Der er flere fordele ved at bruge skærmen på bagsiden. For det første kan man langt lettere se teksten på e-ink-skærmen i direkte sollys sammenlignet med farveskærmen på forsiden.

For det andet: Hvis man rejser meget, er, at boarding pass, kort, billetter og anden vigtig information bliver vist, selv hvis batteriet er fladt.

For det tredje, hvilket måske er mest kærkomment: Man skulle få langt længere batterilevetid, hvis man bruger bagsiden i stedet for den batterislugende farveskærm på forsiden.

For eksempel skulle man få 10 gange længere batteritid, hvis man læser en e-bog på bagsiden i stedet for på forsiden. Batteriet er ellers på 2.100 mAh, hvilket er på niveau med topmodellerne i dag.

Følg Mobil på Facebook og bliv den første af vennerne til at få info om nyeste trends fra mobilverdenen.

YotaPhone føles ellers rigtig velbygget med flot frontskærm og masser af flotte specifikationer, som dog nok er standard, når den rammer det globale marked i årets fjerde kvartal. Skærmen på fronten er 4,3 tommer stor med 1280 x 720 pixel, hvilket giver en flot skarphed på 342 ppi. Højere end for eksempel på iPhone 5 med 326 ppi.

Den har Qalcomm Snapdragon S4-processor, dualcore processorkerner, 2 GB RAM, LTE/4G og Android 4.2 Jelly Bean.

YotaPhone var lige så hurtig at bladre rundt i og til at åbne applikationer som andre topmodeller fra Android-fronten som Samsung Galaxy S III, HTC One X og Sony Xperia V.

Kameraet er på 12 megapixel og der vil være 32 eller 64 GB hukommelse i telefonen.

En lille fiks detalje er, at SIM-kortholderen er kombineret med tænd-og-sluk-tasten - det er for at spare plads i telefonen.

Vi fik i øvrigt at vide, at YotaPhone kommer til at koste det samme som Samsung Galaxy S III gjorde ved salgsstart, det vil sige knap 5.000 kroner.

Alt i alt virker YotaPhone som en rigtig spændende smartphone, der allerede her flere måneder inden lancering virker godt og tilsyneladende problemløst.

Ideen med skærmen på bagsiden kan forekomme spøjs, men allerede i løbet af den relativt korte tid, jeg havde til at prøve den, fjernede al skepsis fra min side.

Det virker ganske enkelt rigtig smart at bruge e-ink-skærmen på bagsiden til mange ting og det var rarere at læse på e-ink-skærmen.

Men det er nok en mobil, man skal prøve over længere tid for rigtig at opleve og forstå ideen med to skærme, og allerede nu kan jeg formentlig godt sætte næsen op efter, at YotaPhone bliver en af de mest spændende smartphones overhovedet i 2013.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.