Tag en tur i skoven og dyrk effektiv fitness – helt gratis

Foråret er over os. Endelig er solen begyndt at kigge frem. Det giver en god følelse af energi og overskud.

Det er nu, at vi alle sammen langsomt kan lokkes ud af de varme stuer, og besøgstallene i parker og skove stiger i takt med, at planterne begynder at spire.

Mens alverdens fitnesscentre giver dig en dejlig mulighed for at holde træningen ved lige i løbet af vinterens kolde og mørke dage, så er det nu, at du skal ud at nyde, at dagene bliver varmere.

Flyt din træning ud i skoven eller i den nærmeste park. Træn alene og få mulighed for at stresse fuldstændigt af fra hverdagens travle trummerum, eller træn med en makker. Det bedste er, at det ikke kræver medlemskab at bruge naturen som træningssal.

Mangler du stadig gode argumenter for at komme ud, viser et australsk studie fra 2016, udgivet i Science Reports, at du ved at tilbringe blot 30 minutter om ugen i en skov eller en park, sænker din risiko for at udvikle depression med 7 pct., mens risikoen for, at du får forhøjet blodtryk, sænkes med hele 9 pct. Det er bare om at komme af sted.

Jeg vil gerne støtte dig i din træning. Tagger du dine træningsbilleder #thltraining og #BodybyTanja eller #trænmedtanja og lægger dem på Instagram, følger jeg din træning og giver dig motivation med på vejen.

Find ro

Fitnesscentret giver ikke hjernen den pause, som naturen gør. Naturen fungerer som et frirum, hvor hjernen kan koble fra og slippe en del af den kontrol, der ellers altid er slået til, uanset om du er ude at handle, kører bil, eller træner i fitnesscentret.

Særligt mennesker, der bor i større byer, kan have glæde af at flytte deres træning væk fra centrene og ud i naturen, da man i byen ofte bliver overstimuleret af indtryk, som hjernen ikke får tid til at sortere i.

Udendørs træning giver samtidig adgang til at nyde mere direkte solskin, og D-vitaminerne herfra kan hjælpe dig godt på vej, når du skal fylde dine energidepoter helt op.

Husk at det endnu kan være køligt derude, så medbring en trøje, og undgå forkølelse.

Redskaber til rådighed

Skoven er et slaraffenland for træningsentusiaster. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke øvelser der kan lade sig gøre. Det handler om at se mulighederne og være kreativ i tilgangen til træningen. En træstub eller bænk kan bruges til at lave dips, en stor sten kan bruges som ekstra vægt, når du laver squat, og du kan bruge et træ som markør for, hvor langt hen ad skovstien du skal sprinte. Find et sted i skoven, hvor du ser muligheder for at træne, og så er det ellers bare om at komme i gang.

Træn ude - fem øvelser du sagtens kan lave udenfor

Sprawls

Beskrivelse: Begynd stående. Sæt hænderne ved fødderne, hvorefter du springer tilbage med fødderne, så du står i en høj planke. Spring frem, så fødderne kommer tilbage til hænderne. Hop op, mens du klapper med hænderne over hovedet. Gentag øvelsen.

Squat

Beskrivelse: Stå med hoftebredde mellem fødderne, der skal pege lige frem. Bøj i benene, til de er i en 90 graders vinkel. Hold ryggen ret og lad knæene pege ligeud over tæerne. Stræk benene, til du er tilbage i udgangspositionen.Find eventuelt en stor sten, du kan holde ind til brystet, og lav squats med mere vægt på. Eller hold balancen ved at holde din træningsmakker i hånden.

Walking lunges

Beskrivelse: Stå med samlede ben. Tag et stort skridt frem, så begge knæ danner en vinkel på 90 grader. Det bagerste knæ skal være lige over jorden, men uden at røre. Hold vægten på forreste ben og sæt af med det bagerste, så du står med samlede ben længere fremme, end hvor du begyndte. Gentag øvelsen med det andet ben og bevæg dig på den måde fremad.

Brede pushups

Beskrivelse: Stå i en høj planke med armene lidt bredere end dine skuldre. Spænd i hele kroppen. Vær opmærksom på ikke at overbelaste din lænd. Bøj nu armene og før din strakte krop mod jorden, stræk armene og kom tilbage til udgangspositionen. Hænger du i lænden, kan du tage armbøjningerne på knæene.

Dips

Beskrivelse: Find en træstamme (en bænk eller en stor sten). Sæt dig på den med bøjede ben og fødderne plantet godt i jorden. Løft bagdelen og placér i steder hænderne på bænken. Bøj ned i armene så din krop føres mod jorden og op igen. Hvor langt du kommer ned, afhænger af din bevægelighed og din styrke.