Træn udendørs med mobil og redskaber.

Ny dansk forskning viser, at fysisk træning udført fem til seks gange om ugen, kombineret med sund kost, kan fjerne kliniske symptomer hos mange patienter med type 2-diabetes efter 12 måneder.

I forsøget deltog 64 patienter, der ændrede deres livsstil. Deltagernes kliniske data blev sammenlignet med 34 patienter, der kun fulgte et normalt behandlingsforløb.

Livsstilsændringen bestod af en kostændring og en kombination af kredsløbs- og styrketræning, hvor pulsen var forhøjet ½-1 time – fem gange om ugen. Alt tyder på, at kost og motion gør en stor forskel på patienterne.

Forskernes konklusion er nemlig, at 73 pct. af patienterne i livsstilsgruppen nedsatte deres daglige indtag af glukose-nedsættende medicin mod 26 pct. i kontrolgruppen. Det beviser, at man kan forebygge type 2-diabetes gennem træning og kost, og at en livsstilsændring kan være af afgørende betydning for ens fysiske formåen i fremtiden.

Elektroniske hjælpemidler

Alle hjælpemidler, der kan motivere os til at træne fysisk og vedligeholde træningen, er velkomne. Det er min personlige erfaring – desuden er det videnskabeligt bevist – at, det er mere motiverende at træne udendørs end indendørs. Hvis vi tilmed kan inddrage vores telefon i træningen, har det afgørende betydning for motivationen. For vi moderne mennesker ’elsker’ vores mobil og lægger den sjældent fra os. Vi kan have pulsur, hastighedsmålere (GPS-trackere), aktivitetsmålere samt søvnregistrering på mobilen.

Men prioritering af tilbuddene er vigtig i en tid, hvor digitale nyheder til smartphonen bliver introduceret uafbrudt. Når vi sidder med mobilen, bliver den fysiske træning ofte glemt til fordel for spil, streaming af film, Twitter, Instagram og Facebook.

Derfor er udendørs træningsudstyr, der er let at gå til og hvor hjælp og vejledning ikke er længere væk end vores smartphone, intet mindre end genialt. Udstyret skal være inspirerende og indlysende let at bruge– både for den rutinerede motionist og for nybegynderen.

I Sundby Idrætspark har man kombineret et indbydende træningsanlæg med interaktiv teknologi. Det er der kommet et inspirerende ’udendørs fitnesscenter’ ud af, som kan lokke os væk fra fjernsynet og caféen.

Jeg er vild med ideen om at nytænke udendørstræning. Fremtiden er at kombinere teknologi og træning.

Squat med vægt

Sådan gør du: Tag fat i håndtagene helt fremme. Start bevægelsen med strakte arme og før overkroppen bagud samtidig med, at du trækker med ryg og arme.

Box jump

Sådan gør du: Stil dig foran bænken med skulderbredde mellem fødderne. Hop op, mens du trækker fødderne op under dig. Armene bruges i afsættet til at få ekstra afsæt, ved at lave et kip i hoften. Landingen skal være så blød og fjedrende som muligt.

Reverse lunge – TRX

Sådan gør du: Grib fat i håndtagene og tag et skridt tilbage, så du ender med det ene knæ tæt ved underlaget. Hold stabil hofte under øvelsen. Rejs dig op og gentag bevægelsen med modsatte ben. Håndtagene er til støtte og stabilitet. Hvis du ønsker mere hjælp bruges overkroppen aktivt.

Mavebøjning

Sådan gør du: Læg dig på pladen. Brug nederste del af maven til at løfte overkroppen op. Sænk langsomt overkroppen ned – ryghvirvel for ryghvirvel. Lav øvelsen langsomt og kontrolleret.