Vores liv er fuldt af prioriteringer, der skal sikre tid til både børn, arbejde og interesser. Står motion højt på din liste, får du automatisk mere energi til alt det andet også

Hvem kender ikke problemstillingen? Vaskebunken når nye højder, opgaver på arbejdet hober sig op, og du mangler stadig at svare på et væld af mail. Børnene er svære at få til at sove om aftenen og endnu sværere at få op om morgenen...

Pligterne skal gennemføres – uanset om du har lyst eller energi til det. Derefter er der ikke altid mere energi og slet ikke overskud til at hoppe i løbeskoene. Du kan kun overskue at ligge på sofaen og følge en serie i fjernsynet.

Vi kvinder er ikke altid gode til at prioritere mellem de mange gøremål, eller at fravælge nogle af dem.

Årsagen til, at vasketøjsbunken har nået nye højder, er, at du arbejder for meget. Grunden til, at din mailboks er fyldt, er, at du har aftalt med din mand (og chefen på arbejdet), at du henter børn tre til fire gange om ugen, så du når ikke at besvare mail i arbejdstiden. Oveni besluttede du og din veninde at gennemføre et halvmaraton inden for et halvt år. Derfor bør du tage løbeskoene på, når børnene er lagt i seng.

Og du kan jo ALT – for du er en af nutidens kvinder, og du har valgt at være et overskudsmenneske, ikke???

Forkert prioritering

Når det hele bliver for meget, prioriterer vi ikke altid fornuftigt. Sjældent sætter vi tid af til bare at være os selv. Og slet ikke til det lange, kedelige træk, hvor vi får trænet, selvom vi er trætte og udbrændte. Vi vælger træningen fra til fordel for hurtige impulsløsninger som slowjuice-kuren, diæten, der lover et hurtigt vægttab, bootcampen eller kuropholdet. Men vi opgiver på kontinuiteten. Vi bliver simpelthen ikke ved med at træne. Dét er en forkert prioritering.

Når du er fysisk aktiv, sættes der fut i produktionen af hormoner, som giver dig energi (og dermed overskud), stabiliserer din appetit og forebygger livsstilssygdomme. Så prioriter en aktiv livsstil og hold fast i rutinen.

Vi bliver nødt til at være lige så vedholdende med vores træning, som vi kan være i et skænderi. For det er meget lettere at vedligeholde en god vane end at begynde forfra hele tiden. Det er bare hårdere at vænne sig til træningen igen efter en pause.

I bund og grund er der ikke noget galt med de hurtige løsninger. Men kuren eller spaopholdet skal inspirere dig til det lange, seje træk. Til at arbejde dig derhen, hvor træningen bliver en fast rutine, hvor den aktive livsstil er en selvfølge. Husk, det er meget lettere at holde vægten, hvis du træner kontinuerligt.

Det er op til dig, og kun dig, om du vil gemme dig under dynen, indtil der igen er overskud til en hurtig løsning... Men husk, at det er skruen uden ende. For det er det lange, seje træk, der giver dig energi – også når vasketøjet flyder og mail hober sig op. Den vedholdende træning er dit daglige endofin-fix, der giver dig energien til at være nutidens kvinde. Du skal ikke bare lade som om, at du har overskud. Du skal sørge for, at du har fysisk overskud – så du kan blive den kvinde/mor/veninde/kollega, du drømmer om at være.

Jeg vil gerne støtte dig i din træning. Tagger du dine træningsbilleder #thltraining og #BodybyTanja eller #trænmedtanja og lægger dem på Instagram, følger jeg din træning og giver dig motivation med på vejen.

Guide: Hold fast i din træning og høst masser af gevinster.

Når du træner:

Optimeres kroppens transportsystem
Ilt, nærings- og affaldsstoffer føres med blodet rundt til kroppens organer. Ved kontinuerlig træning øges hjertets evne til at pumpe blodet rundt, bl.a. fordi du får en øget blodmængde og et større hjerte, som sørger for, at du har en lavere hvilepuls.

- Fintunes musklerne

Musklerne får flere små blodkar og bliver bedre til at udnytte ilten.

- Forbedres cellerne

De bliver bedre til at forbrænde fedt, optage ilt og lagre sukkerstoffer, fordi energi-stationerne i musklerne udvikles.

- Udnytter musklerne fedt bedre

En utrænet muskel har svært ved at forbrænde fedt. Men en trænet muskel kan indeholde dobbelt så meget sukkerstof som en utrænet, og bruger sukkeret langsommere. Det forbedrer insulinfølsomheden, og din risiko for type 2-diabetes nedsættes.

- Aktiveres generne
Bl.a. i musklerne, så evnen til at producere hormoner forbedres og alle kemiske reaktioner effektiviseres.

Motion giver overskud i hverdagen fordi:

  • Blodtrykket falder, så hjertets arbejdsbyrde nedsættes.
  • Risikoen for at få en blodprop falder, fordi de dårlige fedtstoffer i blodet (triglyceriderne) mindskes, mens det gode kolesterol HDL stiger.
  • Din hukommelse og indlæring påvirkes positivt.
  • Din evne til at håndtere stress forbedres.
  • Din appetitregulering fungerer bedre.

TANJAS TIP: Når du er aktiv, sættes der fut i produktionen af hormoner,    som giver dig energi , stabiliserer din appetit og forebygger livsstilssygdomme.