Måske har du allerede hørt om træningsformen, eller måske har du ingen idé om, hvad bogstaverne TRX egentlig står for, og hvad det indebærer?

TRX er en træningsform hvor du bruger din egen kropsvægt som modstand. Kort fortalt er det et stroppesystem, hvor man kan træne både styrke, smidighed, balance og koordination.

Træningsformen er oprindelig udviklet af de amerikanske soldater og står for Total body Resistance excercise.

Udviklingen af træningsformen skyldtes, at soldaterne havde brug for en måde at holde sig i form, når de var udsendte, uden at det krævede mere udstyr end det, de allerede havde omkring sig.

Jeg vil gerne støtte dig i din træning. Tagger du dine træningsbilleder #thltraining og #BodybyTanja eller #trænmedtanja og lægger dem på Instagram, følger jeg din træning og giver dig motivation med på vejen.

Derfor er TRX godt

Træning med TRX kan have forskellige formål:

Den centrale kropsstamme er involveret i alle øvelserne – fra den nederste del af hoften til brystmuskulaturen. Derved træner man – i samme øvelse – stabilitet, balance, koordination og fleksibilitet.

Kroppen bevæges i alle planer, hvilket er modsat traditionel styrketræning, der foregår i en fremadrettet og bagudrettet bevægelse uden større deltagelse af den centrale kropsstamme. Derved nedsættes muligheden for skader, idet muskulaturen trænes i bevægelser, som afspejler de bevægelser, som udføres i hverdagen – i alle planer.

Styrketræningen udføres dynamisk og på en måde så ikke bare primær-musklerne, men også støtte-muskulaturen, involveres.

Stomach roll
Beskrivelse: Stropperne på TRX’en trækkes ned til den nederste markering. Begynd på dine knæ og hold fast i håndtagene med armene strakt ud foran kroppen lige under skulderhøjde. Spænd op i kroppen, særligt i mavemusklerne, og sørg for, at du har en ret linje gennem kroppen fra knæ til hoved. Mens du puster ud, bevæger du langsomt kroppen frem, samtidig med at armene bevæger sig lidt opad i stropperne, så du får samme følelse, som når du ligger i en planke. Træk vejret ind samtidig med, at du bevæger dig tilbage til udgangspositionen. Jo længere bagud du begynder med dine knæ, desto hårdere bliver øvelsen.

Crunch med et tvist
Beskrivelse: Stropperne trækkes ned til nederste markering. Begynd på gulvet med ryggen til TRX’en og placér fødderne i stropperne. Hold vægten på armene, fleks fødderne og pres dem godt ned i stropperne. Spænd op i mavemusklerne, som når du ligger i en planke, og undgå svaj i ryggen. Træk nu knæene ind mod den venstre arm samtidig med, at du runder og løfter ryggen en lille smule. Herfra fører du fødderne ud igen, til du ender i planke-udgangspositionen. Gentag øvelsen frem mod højre arm.

Low row
Beskrivelse: Begynd stående bag TRX’en og træk stropperne op til mellemmarkeringen. Tag fat i håndtagene med håndfladerne ind mod hinanden. Læn dig tilbage, stræk armene og hold knæene let bøjede. Træk dig nu frem, så du bøjer dine arme og lader dine albuer pege bagud. Herfra strækker du langsomt armene igen, så du kommer tilbage til din startposition. Øvelsen skal udføres langsomt og kontrolleret, så du kan holde fokus på at spænde i mavemusklerne og holde din ryg rank. Øvelsen har fokus på at styrke dine arme, skuldre og ryg.

Squat jumps
Beskrivelse: Stropperne sættes til mellem-markeringen. Begynd bag TRX’en og hold i håndtagene med let bøjede arme. Herfra laver du en squat, indtil dine ben er i en 90 graders vinkel - her er det vigtigt, at knæene ikke kommer ud over tæerne. Pres ned i hænderne mens du strækker armene og hopper så højt vertikalt op i luften, som du kan. Spænd i mavemusklerne idet du sætter af.

Haseløft med benåbning
Beskrivelse: Stropperne sættes til nederste markering. Læg dig på ryggen og placér fødderne i stropperne, med fødderne flekset. Pres ned i hælene, mens du løfter numsen fra gulvet. Mens du holder spændingen i mavemusklerne, spreder du dine ben ud til hver side, hvorefter du samler dem igen. Det er vigtigt, at du holder bagenden løftet under hele øvelsen og ikke svajer i ryggen. Du kan eventuelt bøje let i knæene for at mindske ubehag i knæ og ryg. Kom ned på gulvet og hvil, inden du gentager øvelsen.