Lyt til artiklen

Det er lidt lettere at slæbe benene ud og lave noget motion, når humøret er i top. Forskning viser nu, at jo gladere du er, jo længere lever du med din hjertekarsygdom.

Hvis du er nogenlunde glad i hatten, selv efter at være ramt af hjertekarsygdom, så har du større chance for at overleve i fem år eller mere med sygdommen.

Sådan lyder meldingen fra et dansk/hollandsk forskerhold, der via registre har fulgt 607 hjertekarpatienter fra Holbæk sygehus. Det skriver Videnskab.dk

Studiet viser, at positive patienter kun havde halvt så stor risiko for at dø inden for fem år, sammenlignet med mindre positive patienter.

Årsagen ser ud til at være, at positive patienter bevæger sig mere, end patienter der er mindre positive.

Læs også hos Videnskab.dk: Her er en mulig årsag til lav højde, overvægt og diabetes

- Tidligere studier har vist, at affektive symptomer - på for eksempel depression og angst - hænger sammen med en dårligere prognose, men man har diskuteret, hvad årsagen kunne være.

- Vores studie tilføjer noget nyt, fordi vi fokuserer på mere positive følelser, samt inddrager fysisk aktivitet, og det ser ud til muligvis at være bindeleddet mellem affektive symptomer og dødelighed, siger Lau Caspar Thygesen, lektor, ph.d. ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet (SDU).

Adjungeret professor ved SDU Susanne S. Pedersen tilføjer, at studiet ikke afslører, om positive patienter dyrker mere motion, eller om motion gør patienter mere positive.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor går motion dig på nerverne

- Ud fra andre undersøgelser er der belæg for at sige, at det kan virke begge veje, for når folk engagerer sig i fysisk aktivitet, så bliver der udskilt stoffer i hjernen, eksempelvis serotonin, som gør, at man føler sig bedre tilpas. Men det er det klassiske spørgsmål, om hønen og ægget og hvad der kommer først, bemærker Susanne S. Pedersen, der til daglig er professor ved Tilburg Universitet og kardiovaskulær afdeling, Erasmus Medical Center, Holland.

Forskerne tilføjer i artiklen, der er offentliggjort i tidsskriftet Circulation Cardiovascular Quality Outcomes, at studiet har andre metodiske begrænsninger. Forskerne mangler blandt andet oplysninger om, hvilken type motion patienterne egentlig har dyrket, og hvor intens den var.

Læs også hos Videnskab.dk: Motion kan hele brækkede knogler

Men forskerne konkluderer alligevel i den videnskabelige artikel, at:

- Interventioner, som retter sig mod at øge mængden af både positiv affekt og motion, vil muligvis give bedre resultater, når det kommer til patienternes fremtidsudsigter og deres psykologiske velbefindende, end interventioner der kun fokuserer på én af faktorerne.

- Undersøgelsen viser også, at det sandsynligvis ikke er tilstrækkeligt at sætte ind over for angst og depressionssymptomer, fordi positive patienter levede længere, uanset niveauet af disse mere negative symptomer, tilføjer Susanne S. Pedersen.

Læs også hos Videnskab.dk:

Omega 3 hjælper ikke på hjertekarsygdomme

Besvimelse kan være tegn på hjertesygdom