Denne ukrudtsplante med det spøjse navn 'gaffelvortemælk' kan redde liv og skåne tusindvis af danskere for langvarige kræftbehandlinger, har forskere fra Leo Pharma fundet frem til.
Denne ukrudtsplante med det spøjse navn 'gaffelvortemælk' kan redde liv og skåne tusindvis af danskere for langvarige kræftbehandlinger, har forskere fra Leo Pharma fundet frem til.

Ny gel, der er baseret på ukrudtsplanten gaffelvortemælk, kan i mange tilfælde stoppe den frygtede hudkræft

Ny medicin udvundet af ukrudtsplanten gaffelvortemælk har i forsøg vist sig at kunne stoppe hudkræft.

Midlet Picato, der er en gel til at smøre på huden, er nu godkendt af EU og kan fås på danske apoteker.

Det er det store danske medicinalfirma Leo Pharma, der efter 14 års forskning har udviklet den nye medicin, der ventes at redde titusinder fra at udvikle den farlige sygdom.

- Perskektiverne er enorme, fordi udviklingen af hudcancer er i voldsom stigning på grund af overdreven soldyrkning. Man kan behandle forstadierne til hudkræft på et tidspunkt, hvor folk endnu ikke er blevet syge, forklarer professor og hudlæge Hans Christian Wulf, Bispebjerg Hospital.

200.000 har forstadier

Picato er godkendt til behandling af solkeratoser - hudområder, der er blevet beskadiget efter langvarig påvirkning af UV-stråling, og som kan udvikle sig til hudkræft.

Omkring 200.000 danskere har ifølge professoren forstadier til hudkræft. Danmark har europarekord i nye tilfælde af hudkræft. Hvert år får næsten 12.000 danskere konstateret hudkræft.

Det er saften fra ukrudtsplanten gaffelvortemælk, som bruges til fremstilling af den nye anti-kræft-gel. Den skal smøres på huden i to-tre dage, og det vil i de fleste tilfælde være nok.

- Det er en simpel behandling, og patienten kan gøre det selv derhjemme. Allerede efter få uger kan man se, at det har en effekt på forstadierne, forklarer professor Hans Christian Wulf.

Det er ifølge hudlægen vigtigt at blive behandlet for solkeratoser, for ikke alene er det generende med de fortykkede pletter på huden, der kan være røde og skællede, men hvert år udvikler 1500 tilfælde sig til egentlig hudkræft.

Hver tredje solskoldes

Unge elsker solen – desværre i så høj grad, at mere end hver tredje af de 15-34-årige danskere, der har været på solferie inden for det seneste år, er blevet solskoldet.

Det viser nye tal, der i dag offentliggøres fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

- Danskerne hungrer helt forståeligt efter sol og varme på denne årstid. Men de burde gøre som de lokale og holde siesta midt på dagen – og så huske solbeskyttelse resten af tiden, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Skygge er den bedste form for solbeskyttelse. Desværre er unge den gruppe, der bruger skyggerådet mindst. Således viser rapporten, at kun 29 procent af de 15-34-årige søger skygge midt på dagen hver eneste dag på solferien, mod hele 57 procent af de 50-64-årige.

Fakta om hudkræft

Cirka 10.600 danskere om året får basalcellekræft og cirka 1.300 får plade-cellekræft.

Hyppigheden er fortsat stigende.

Danmark har europarekord i nye hudkræfttilfælde.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.