Helårsallergi er blevet en skjult folkesygdom. Tæt på hver sjette lider af det, men mange får slet ikke en diagnose. Det skriver Søndagsavisen.

- Det har udviklet sig til en skjult folkesygdom. Man vænner sig til at gå og være snottet i månedsvis, og så tror man, man er forkølet. Det tror lægen også og sender ikke én videre til en allergitest, siger Allan Linneberg, som er overlæge og forskningsleder Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden, til Søndagsavisen.

Mere end 800.000 danskere lider af helårsallergi, som er en reaktion på husstøvmider og pelsdyr, viser flere både danske og Europæiske undersøgelser. Men tallet kan være meget større. 40 procent af dem, der har overfølsomheden ved det slet ikke, viser en undersøgelse, og 50 procent er ikke blevet behandlet inden for det seneste år.

Astma-Allergi Danmark oplever i øjeblikket en stigning i henvendelser fra frustrerede borgere, der ikke kan forstå, de bliver ved med at være forkølede.

- De tror, at det er normalt at have snot i næsen hele tiden, og mange forbinder allergi med pollen og høfeber om sommeren og ikke resten af året, fortæller rådgivningschef Betina Hjorth.

Det går voldsomt ud over livskvaliteten, da du hoster, er snottet, har røde og kløende øjne og sover dårligt om natten, fordi du ikke trækker vejret ordenligt. Men der er hjælp at hente.

- Man skal ikke finde sig i, at en forkølelse trækker ud i månedsvis. Gå til lægen og bed om en allergitest, siger Allan Linneberg.

Du kan både blive behandlet med antihistaminer, binyrebarkhormon og en længerevarig behandling, hvor du over flere måneder får indsprøjtet allergenerne i kroppen, så dit immunforsvar bliver modstandsdygtigt over for dem.