Læger tjekker sjældent blodtrykket på benet. Hvis de gjorde det, kunne mange tusinde af os undslippe hjertedøden.

En helt enkel test afslører, om du har alvorlig forkalkning og er i fare for at få en måske dødelig blodprop i hjertet.

Din læge skal blot måle blodtrykket i dit ben, så har han et sikkert svar på, om du er i farezonen.

Men næsten ingen danske læger foretager denne enkle, livreddende blodtryksmåling, fordi de ikke får penge for det. Ifølge lægernes overenskomst får de kun penge for at måle dit blodtryk på armen, men den måling giver ikke noget svar med hensyn til forkalkningen i dine årer.

En af Danmarks førende hjerteforskere, ledende overlæge og hjertekirurg Henrik Sillesen, karkirurgisk afdeling, Rigshospitalet, vurderer, at halvdelen af de næsten 5.000 danskere, som i år ventes at skulle dø af en hjerteblodprop, kunne reddes, hvis lægerne på et tidligere stadium afslørede åreforkalkning med en blodtryksmåling på benet og en forebyggende medicinsk behandling.

Et par tusind liv
- Det er så hurtigt og enkelt, som det kan være. Hvis man målte blodtrykket i benet hos alle danskere over 60 år, ville vi formentlig kunne redde mindst et par tusinde liv om året. Selvfølgelig under forudsætning af, at man så satte dem i relevant medicinsk behandling, siger Henrik Sillesen.

- Der er næsten ingen læger, der vælger at måle blodtrykket i benet, fordi det er en test, de ifølge overenskomsten ikke får penge for. Jeg håber virkelig, vi kan få ændret overenskomsten på det her vigtige område.

Det er næsten lige så let som at måle det på armen. Det kræver blot, at personen skal ligge ned, og så skal man bruge et lille elektronisk stetoskop i stedet for det almindelige. Udstyret skal være mere fintfølende, fordi blodkarrene omkring anklen i benet er så små og fine.

Højere tryk i benet
Ifølge overlægen kan der sagtens være et meget højere tryk i benet end i armen, hvor lægen typisk måler trykket.

Henrik Sillesen undrer sig over, at man i Danmark ikke regelmæssigt skanner især ældre for forkalkninger i årerne, som er det, der fører til hjerteblodpropper.

- I dag har vi alt for meget fokus på risikofaktorer. Om folk ryger osv. Men en hel del bliver faktisk syge, selv om de tilsyneladende lever sundt. Og nogen dør, selv om de ikke har set syge ud. Derfor er det vigtigt med de her undersøgelser, jeg foreslår.