Du fjerner ikke kun Karius og Baktus ved at svinge tandbørsten. Du nedsætter samtidig risikoen for en livstruende hjertesygdom.

Det viser et nyt dokumenteret studie fra University College London, hvor forskere har gennemgået tidligere studier på området og undersøgt 12.000 personer.

Risikoen for hjerteproblemer stiger med hele 70 pct., hvis man ikke hører til dem, der bruger tandbørsten to gange om dagen, viser undersøgelsen. Den manglende børstning øger risikoen for kronisk tandkødsbetændelse, der belaster immunsystemet og senere også kredsløb og hjerte.


Belaster hele kroppen

- Dårlig mundhygiejne skader ikke kun tænderne, men belaster hele kroppen med såkaldt inflammation. Altså en slags alarmtilstand i immunforsvaret, som på sigt skader hjerte, blodkar og hjerne og kan føre til blodpropper, demens, sukkersyge og mange andre skader, siger tv-læge Jerk W. Langer, der holder foredrag om bl.a. tænder og sundhed.

- Det uhyggelige er, at betændelsen ikke kan mærkes, men huserer i kroppen i årtier, uden at vi ved det. Men skaderne kommer på et tidspunkt.

- De kommende år er jeg helt sikker på, at vi kommer til at høre meget mere til, hvordan den skadelige inflammation er med til at fremkalde mange sygdomme hos os og gør os gamle før tiden, siger lægen.


Tandlæge-besøg

Blandt forsøgspersonerne svarede seks af 10, at de besøgte tandlægen halvårligt og syv af 10, at de børstede tænder to gange dagligt.

- Munden er ikke et isoleret organ, men en del af den menneskelige organisme, har professor Palle Holmstrup, der forsker i sammenhængen mellem tænder og generel sundhed, tidligere sagt til B. T.

Han er overbevist om, at tandlæger i en del tilfælde ligefrem kan redde liv.