Piger mellem 9-13 år skal ikke længere have tre doser af HPV-vaccinen, som de ellers har skullet siden 2009, hvor vaccinen blev indført som rutinevaccination i børnevaccinationsprogrammet.

I stedet skal de nu nøjes med to. Det fastslår Sundhedsstyrelsen, efter ny viden fra Canada dokumenterer, at det ikke er nødvendigt med tre doser.

Forskningen, der for nylig blev udgivet i det anerkendte tidsskrift ’Journal of American Medical Association’, bygger på en undersøgelse af 800 canadiske piger, der allerede har fået vaccinen. I studiet har forskerne set på, hvorvidt to doser var nok til udvikle immunrespons og beskyttelse mod HPV infektioner. 

- Vi kan se, at når man giver to eller tre doser, så får man den samme immunrespons, siger læge og Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. 

Forskerne konkluderer i studiet, at der er behov for yderligere forskning, før man med 100 pct. sikkerhed kan sige, om det er nødvendigt at ændre dosis. Alligevel har Sundhedsstyrelsen valgt at ændre praksis for de 9-13-årige piger med virkning fra starten af september i år: 

- Produktresumeet fra det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er blevet ændret tilsvarende, og derfor er det også det, vi gør, siger Søren Brostrøm. 

Det er nu fem år siden, at vaccinen blev indført som en del af børnevaccinationsprogrammet for at sænke antallet af livmoderkræfttilfælde. I Danmark dør ca. 260 om året af kræft i livmoderen, viser tal fra den nordiske kræftdatabase Norcan. 

Siden BT i juli 2013 satte fokus på bivirkninger ved vaccinen har debatten raset, og mange har haft stærke meninger om den omstridte vaccine: Politikere, praktiserende læger, styrelser, interesseorganisationer, frustrerede forældre og deres piger har debatteret vaccinens effekt i medier og via sociale medier. 

Ændringen fra tre til to doser har dog intet at gøre med eventuelle bivirkninger, understreger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm: 

- Når vi ændrer til to doser, handler det ikke om, at vi er bekymrede for bivirkninger. Vi ændrer det, fordi der er kommet ny viden frem, som viser, at det er tilstrækkeligt. Vi giver vacciner på det tidspunkt, hvor det giver mest mening og bedst effekt, og så skal vi selvfølgelig ikke give flere stik en nødvendigt, siger han.

Ved det nye vaccinationsprogram skal der fremover gå længere tid imellem pigerne får første og anden dosis. I dag skal der ca. tre måneder, mens intervallet frem over skal være seks måneder.  

Læs hele historien om de nye ændringer i Børnevaccinationsprogrammet i BT søndag.