Lyt til artiklen

En virus, der er i familie med den livsfarlige luftvejssygdom SARS, kan have smittet folk, der har opholdt sig i Qatar eller Saudi Arabien.

Hvis man får feber, hoste eller åndedrætsbesvær - og inden for de seneste ti dage har opholdt sig i Qatar eller Saudi Arabien - bør man kontakte sin læge.

Symptomerne kan nemlig være tegn på, at man er blevet smittet med en virus, der er i familie med den akutte luftvejssygdom SARS, der tilbage i 2002 og 2003 ramte 8.000 mennesker verden over og krævede omkring 800 dødsofre.

Opfordringen om at kontakte lægen kommer fra Sundhedsstyrelsen, efter det engelske Health Protection Agency søndag oplyste, at man har isoleret et nyt corona-virus fra en patient, som er indlagt på et engelsk hospital med en alvorlig lungesygdom og påvirket nyrefunktion.

Patienten er overflyttet fra Qatar og havde forinden også været i Saudi Arabien.

- Virus er stort set identisk med et corona-virus, som for nylig er fundet hos en anden patient fra Saudi Arabien, og som døde efter alvorlig lungesygdom. Der findes forskellige typer corona-virus, som normalt giver almindelig forkølelse, men sjældent også kan medføre mere alvorlige infektioner i luftvejene. Det ny corona-virus tilhører samme virusgruppe som SARS corona-virus, men er dog forskelligt fra dette, skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.