Så sent som i august var der på Sjælland tre yngre mænd, som blev syge af mæslinger.

Alligevel er sygdommen nu så sjælden, at lægerne taler om, at den er elimineret.

Sådan lyder den gode nyhed fra Statens Seruminstitut, hvor afdelingslæge på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, Peter Henrik Andersen, forklarer, at det ikke betyder, at mæslinger er totalt udryddet herhjemme.

»Når vi taler om, at mæslinger er elimineret i befolkningen, betyder det, at der ikke er vedvarende smitte i befolkningen,« siger han.

Det er WHO, der har vurderet, at vi i Danmark ikke har haft såkaldt 'vedvarende smitte' i befolkningen de seneste tre år. Det betyder kort og godt, at der er kontrol med sygdommen. Nye tilfælde bliver hurtigt opdaget og behandlet, og at smittevejene bliver stoppet.

»Mæslinger er i princippet en sygdom, vi kan udrydde, men vi er ikke nået dertil endnu. Derfor har man internationalt valgt at tale om et mellemtrin, hvor man eliminerer sygdommen: Det vil sige, at smitten ikke cirkulerer i befolkningen. Det betyder, at der som udgangspunkt ikke er mæslingesmitte, men at der nogle gange godt kan komme import af smitte, hvis folk for eksempel har været ude at rejse,« siger han.

Vi kan ifølge Peter Henrik Andersen takke 30 års ihærdig indsats og vaccinationsprogrammet for, at det ser så fint ud.

»Forudsætningen for det her er, at vi har en høj tilslutning til vaccinationsprogrammet,« siger han og understreger dermed, at de gode nyheder om mæslingerne altså ikke er et tegn til, at forældre skal lade være med at give deres børn de traditionelle stik. Tværtimod.

»Hvis tilslutningen til vaccinationsprogrammet daler, så stiger risikoen for udbrud. Så vi skal fortsætte med at vaccinere, og vi skal gerne vaccinere endnu mere,« siger afdelingslægen og peger på, at de udbrud, vi har set den senere tid skyldes 'gamle syndere' - altså unge voksne, som ikke har fået MFR-vaccinerne (MFR-vaccinen blev indført i 1987 og beskytter mod alvorlige sygdomme som mæslinger, fåresyge og røde hunde, red.).

Mæslinger er en farlig sygdom, fordi den kan give komplikationer i form af bakterieinfektioner og i værste tilfælde kan give hjernebetændelse og varige mén.

Særligt sårbare personer kan dø af mæslinger. Sidste år døde 30 mennesker af sygdommen i Rumænien.