Lyt til artiklen

Det er i nat, vi skal stille urene en time frem. Så når vækkeuret ringer i morgen søndag kl. 10, føles det som klokken ni, og det kan give os søvnmangel og være skyld i flere hjerteproblemer og trafikulykker, forklarer flere forskere.

Den time, der forsvinder, kan faktisk forvirre og stresse os mere, end vi tror.

- Vi mister jo en time. Der vil være mange, som kan få både søvnmangel og et slags jetlag. Det kan betyde, at præstationsevnen bliver nedsat, og effekten kan godt vare i nogle dage, siger Arne Lowden, der er forsker ved stressforskningsinstituttet på Stockholms Universitet til den svenske avis Expressen.

Sommertiden kan også være farlig for vores helbred. Forskere ved Karolinska Instituttet har påvist, at antallet af folk med hjertestop stiger med fem pct. i ugen efter overgangen til sommertid.

'Tabte' timer medfører søvnforstyrrelser for mange mennesker, og det er nedsat søvn, der vil føre til øget risiko for problemer med hjertet.
Undersøgelser viser også, at risikoen for blodpropper i hjertet mindskes, når vi går til vintertid og får en time mere at sove i.

Vintertid nemmere end sommetid

Søvnforsker Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen fortæller til den norske avis Vg, at der findes en biologisk klokke i vores hjerne med en periode på 25 timer. Det betyder, at hvis vi blev fuldstændig isoleret fra alle ure, tidssignaler og sollys, ville vi opleve et døgn som 25 timer. Det er ifølge forskeren derfor lettere at gå til vintertid end til sommertid.

Også antallet af trafikulykker stiger i kølvandet på sommertid, viser flere tidligere undersøgelser.


- Normalt betyder sådan en ændring af tiden, at folk de første dage efter overgangen sover mindre end sædvanligt, siger Ståle Pallesen.

Resultatet er overtrætte mennesker, og trætheden er ikke overstået, når mandagen kommer. Forskeren Stanley Coren har vist, at der hvert år registreres unormalt mange trafikulykker den første mandag, efter vi er gået over til sommertid sammenlignet med ugen før og ugen efter, når vi igen er blevet tilpasset.

Overgangen til sommertid har også konsekvenser for råvildtet. Fra på mandag kommer der trafik på vejene en time tidligere end normalt. Det kan dyrene ikke finde ud af, og mange bliver kørt over.


Bilister opfordres derfor til at være ekstra opmærksomme i morgentrafikken her ved overgangen til sommertid.