Af Casper Pilgaard, redaktionsassistent, Netdoktor

Du dejlige danske sommer. Nogen sol, masser af regn og millioner og atter millioner af irriterende insekter, der konkurrerer om at bide og stikke dig. Biolog Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen guider dig igennem de værste gener fra sommerens pågående insekter.

Hvepse og bier

Gift fra hvepse og bier er i familie med slangegift og er derfor ikke overraskende en smertefuld omgang:

»Det er svært at sige, hvad der gør mest ondt at blive stukket af, for det afhænger af situationen. Den største forskel på bier og hvepse er snarere, at bien dør efter ét stik, mens en hveps, der har set sig sur på dig, kan stikke dig adskillige gange,« forklarer Hans Erik Svart.

Giften fra hvepse og bier sidder i deres brod, som de efterlader i huden på de uheldige, der bliver stukket. Heldigvis er der meget lidt gift i brodden, og derfor er det kun farligt, hvis du er allergisk, eller hvis du bliver stukket et kritisk sted som i munden, når området hæver. Hævelsen kan nemlig blokere for dine luftveje.

Først skal du forsøge at fjerne brodden ved at skrabe den ud, eller ved hjælp af en pincet eller kniv. Du skal ikke klemme, da du så risikerer at presse giften ud i huden  Hvis der stadig er smerte, efter du har fjernet brodden, så er der sikkert stadig gift i huden. Det kan du forsøge at suge ud - eventuelt med en giftsuger fra apoteket.

Afkøl området for at mindske smerten og suppler eventuelt med smertestillende gel eller piller. Hvis personen reagerer med kraftig hovedpine, svimmelhed, åndedrætsbesvær, brystsmerter eller kvalme, skal du holde luftvejene fri og søge læge.

Sådan fjerner du brodden

Flåter

Biddet fra flåten er i sig selv harmløst, og du mærker det ikke. Alligevel kan den lille skovflåt gøre stor skade, hvis den er bærer af sygdommen Borreliose eller virusset TBE. Hvis du fanger flåten på fersk gerning, skal du fjerne den øjeblikkeligt, enten ved at hive den direkte af eller langsomt vride den ud af huden. Det er ikke farligt, hvis du ikke får det hele med. Resten falder af efter et par dage og kan ikke smitte.

Selvom flåten har noget af et slemt ry i Danmark, sker der kun en smitteoverførsel af den frygtede sygdom Borreliose i mindre end to procent af tilfældene - omkring 180 tilfælde registreres årligt -, og det kræver som regel, at flåten har mæsket sig i mere end 24 timer. Er du blevet smittet, vil du få et rødt udslæt ved bidstedet 1-4 uger efter. Og så skal du selvfølgelig et smut forbi lægen, hvor en antibiotikakur venter!

»Flåter kan også overføre en virus kaldet TBE (Tick Borne Encephalitis), der kan give hjernebetændelse. Man regner med at omkring en tredjedel af dem, der bliver smittet med TBE, ingen symptomer får, en tredjedel får influenza-lignende symptomer og hos den sidste tredjedel ses påvirkning af centralnervesystemet, der kan give symptomer som lammelser og talebesvær, og i svære og sjældne tilfælde kan være dødelig. Du kan heldigvis blive vaccineret mod TBE,« forklarer Svart.

Her gemmer skovflåten sig

Klæger

Mange forveksler klæger med hvepse, men klæger tilhører fluefamilien, og i stedet for et stik, kvitterer de med et kraftigt bid, der endda kan gå igennem tynde stykker tøj, hvorefter de labber promiller af dit blod i sig.

»Klægens bid er smertefuldt og kan give store hævelser, så den er bestemt ikke at spøge med,« bekræfter Hans Erik Svart.

På plussiden betyder det, at klæger er nemme at slå ihjel, fordi de bliver ret gumpetunge og ikke stopper, når de først er i gang med at suge blod.

Klægen nøjes ikke med at bide dig, men sender også ret store mængder spyt ind i såret, og det kan give kraftige allergiske reaktioner. Hvis smerterne ovenpå "bloddonationen" er for store, kan du dæmpe dem med salve, der indeholder lidocain.

Vær forberedt: det spørger vagtlægen dig om

Myg

Myggestik er en noget mildere omgang end stik eller bid fra de fleste andre insekter på listen. Til gengæld står den lille sjuft også for langt flest angreb. Et husholdningsråd lyder, at man skal undlade at klaske myggen og lade den suge færdig, hvis man opdager den, men det fraråder Hans Erik Svart:

»Mig bekendt er det en myte, at myggen skulle tage noget af giften med sig, hvis man lader den blive færdig i ro og mag, så det gør ikke nogen forskel på dit myggestik, om du slår myggen ihjel.«

Der er næsten ingen i Danmark, der er allergiske overfor myggestik. Men der er dog nogle, for hvem et myggestik skaber en lokal betændelsestilstand, som både ser ud og føles meget voldsom. Uanset omfanget er det bedste værn mod myggestik dog tålmodighed og at undgå at kradse i det.

Du kan eventuelt bruge noget kløestillende salve, hvis du har svært ved at holde nallerne fra stikket. Hvis reaktionen er meget kraftig, kan du tage binyrebarkhormon som salve eller i tabletform, men det er de færreste, der har brug for det.

Kilder

www.netdoktor.dk

www.sundhed.dk

www.ssi.dk

www.dpil.dk

allergi.astma-allergi.dk

www.pestium.dk