29. maj skete det utænkelige for den kun 23 år gamle Sofie Rothemejer.

Hun havde fulgt sin læges råd om at tage 3. generations p-piller, men det var en meget dårlig idé at stole blindt på lægen. Det skriver metroxpress.

29. maj vågnede Sofie Rothemejer og så, at hendes ene lår var større end det andet og rødt.

Den 23-årige unge kvinde ringede til vagtlægen, og hun blev sendt på sygehusets hjerteafdelingen. Dagen efter lød diagnosen, at hun var blevet ramt af en blodprop i benet. Lægernes forklaring lød, at p-pillerne havde skabt blodproppen.

Hun var forståeligt nok chokeret, for som hun selv siger, så er hun 'lige lovligt ung' til at få en blodprop.

Sofie Rothemejer fortryder, at hun stolede blindt på sin læge, der ifølge hende ikke oplyste om mulige bivirkninger ved p-pillerne.

»Jeg har taget p-piller i mange år. Og jeg blev rådet til at prøve nogle lav-dosis p-piller. Det lød jo super, tænkte jeg, for så skulle jeg ikke fylde min krop med hormoner. Jeg anede ikke, at de var farligere. Det er først noget, jeg har fundet ud af her bagefter,« siger Sofie Rothemejer til avisen.

Det var godt, at hun reagerede hurtigt på symptomerne. Hun har 'sluppet' billigt og kan nøjes med at indtage blodfortyndende medicin, gå til jævnlige kontrolbesøg og være i genoptræning. Desuden skal hun heller ikke tage p-piller igen.

Omkring 400.000 kvinder i Danmark bruger p-piller. Ifølge et engelsk forskningsprojekt, der blev offentliggjort i 2015 i British Medical Journal, har kvinder, der tager de nye p-piller, dobbelt så stor risiko for at få en blodprop i ben eller lunger i forhold til kvinder, der tager de ældre piller.

Dalene anmeldelser af af p-pilleskader
I 2012 begyndte Sundhedsstyrelsen at advare mod 3. og 4. generationsp-piller, og siden er antallet af anmeldelser af p-pilleskader faldet med godt 20 procent årligt, viser nye tal fra Patienterstatningen. Det skrev TV 2 i juni.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, understreger, at der bliver udskrevet færre 3. og 4. generations p-piller end før. Han mener, det går i den rigtige retning.

»Vi kan jo se, at vi udskriver væsentligt færre af de nye p-piller, som jo har en større risiko for alvorlige bivirkninger, og væsentligt flere af de ældre og velkendte p-piller, så vi har skiftet kvinderne fra nogle moderne piller med alvorlige bivirkninger til mindre moderne piller med væsentligt færre alvorlige bivirkninger,« sagde han til tv-kanalen.

Ifølge gældende lovgivning skal læger altid oplyse en patient om bivirkninger før en behandling begynder, så patienten tage en velinformeret beslutning.