Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Alle kvinder burde smide sig i sofaen, når de kommer hjem fra arbejde. Sådan lyder opfordringen nu fra en ledende overlæge.

Vi kender den alle sammen: følelsen af bare at smide sig på sofaen, når man kommer hjem efter en hård dag på arbejdet.

Men nu viser det sig faktisk, at kvinder i større omfang bør lægge sig på langs efter fyraften. En ny undersøgelse af urin hos kvinder og mænd før og efter arbejde viser nemlig, at der er store kønsforskelle i de to køns stressniveau, når de har tjekket ud fra arbejde. Det skriver DR Østjylland.

Ane Marie Thulstrup er ledende overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital. Hendes opfordring er klar, fordi kvinderne først ’falder ned’ flere timer efter mændene.

»Stressniveauet falder ret hurtigt for mændene efter fyraften, mens kvindernes først falder mellem 22- og 23-tiden om aftenen,« siger hun til DR Østjylland.

Undersøgelsen er lavet af organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD), og den viser desuden, at kvinder bruger mere tid på husligt arbejde. Mændene bruger 186 minutter, mens kvinderne er oppe på 243 minutter. Der er en tendens til dobbeltarbejde hos kvinderne, men det handler også om andre faktorer.

»Man skal lære sig selv at holde fokus på arbejdet, når man er på arbejde og have fokus på familien, når man er derhjemme. Kvinder skriver tit mails sent på aftenen og tænker på, hvad de skal nå derhjemme i arbejdstiden,« siger Ane Marie Thulstrup.

80 procent flere kvinder end mænd melder til Arbejdsmedicinsk Klinik, at de har stress, og det giver flere sygemeldinger hos kvinderne.

»Vi har hørt om motion og diæt på recept, men jeg plejer at sige, at vi skal have sofa på recept,« siger Ane Marie Thulstrup til DR Østjylland.

Hun oplyser, at kvinderne skal øve sig i for eksempel at smide sig på gulvet og lege med børnene, inden der bliver taget hul på opvasken. Det handler også om at slække lidt på ambitionerne, så man køber sig selv lidt ekstra tid til at slappe af.